A vadas marha elkészítéséhez a felaprított hagymát egy kevés zsíron megdinszteljük, rászórjuk a cukrot, kicsit megkaramellizáljuk, majd rátesszük a felszeletelt és besózott húst, és mindkét oldalát kicsit megpirítjuk.
Ezután ráöntünk annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt sárga- és fehérrépát, megszórjük az őrölt köménnyel és az őrölt fehér borssal.
Ezután lefedve addig főzzük, amíg megpuhul a hús. Közben a folyadékot néha pótoljuk, ha szülséges.
Ha megpuhult a hús, akkor a hússzeleteket kivesszük a lábosból, és a többi hozzávalót egy botmixerrel összepürésítjük, és belekeverjük a mustárt.
A tejfölt összekeverjük a liszttel, és ezt is a mártáshoz öntjük. Jól átkeverjük, és kb. 5-8 percig tovább főzzük, majd visszatesszük a húsokat is, azokkal is egy kicsit összeforraljuk, majd elzárjuk alatta a gázt. Rátesszük a fedőt, hogy jobban átjárja a mártás íze a húsokat.
Én a gőzgombócot boltban szoktam venni, csak meg kell főzni, de ha nincs, akkor lehet hozzá zsemlegombócot készíteni vagy tésztát főzni.