Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vadas csirkéből zsemlegombóccal

60 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A mártáshoz:
  • 1 kg sárgarépa
  • 25 dkg fehérrépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt kurkuma
  • 1 db húsleves kocka
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 ek mustár
  • babérlevél
  • A húshoz:
  • 40 dkg vagy 2 egész csirkemellfilé
  • 2 ek vaj vagy olaj
  • bors
  • A zsemlegombóchoz:
  • 2 zsemle
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek zsír vagy olaj
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 10-15 dkg liszt
  • petrezselyem

Elkészítés

  1. A répákat és a hagymát megpucoljuk, közepesre aprítjuk. Az egészet egyben feltesszük főni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, megborsozzuk, kevés kurkumával ízesítjük, hozzáadjuk a leveskockát és 4-5 babérlevelet. Felforraljuk, majd lassú tűzön legalább fél óra alatt teljesen puhára főzzük. Időnként megkeverjük, és 2 dl főzővizet kiszedünk belőle, és félretesszük.
  2. Közben elkészítjük a húst. Az egyik csirkemellet két vékony szeletre vágjuk, a másikat felkockázzuk. Az apróra vágott húst egy fedett serpenyőben megpirítjuk 1 ek olajon, majd ízlés szerint fűszerezve, közepes lángos készre pirítjuk (amikor elforr a leve, kész van).
  3. A vékonyra szeletelt csirkét oldalait besózzuk és kicsit megborsozzuk. A serpenyőben megpirítjuk őket 1 ek olajon. Felöntjük a vadas mártás főzőlevéből korábban félretett lével, és 25-30 perc alatt alacsony lángon, lefedve puhára pároljuk.
  4. A puhára főtt zöldségeket levesszük a tűzről, kivesszük belőle a babérleveleket, és botmixerrel durvára turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, megsózzuk és elkeverjük.
  5. A zsemlegombóchoz 2 zsemlét apróra vágunk, beáztatjuk a tejbe, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, és hozzáadjuk a frissen aprított petrezselymet.
  6. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk, a vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük, majd a végén hozzáadjuk a fokhagymát is. 
  7. A megdinsztelt hagymát és fokhagymát a zsemlékhez adjuk, és formázható állagú masszát gyúrunk belőle annyi liszttel, amennyit felvesz (kb. 10-15 dkg).
  8. A masszából gombócokat formázunk két kanál vagy a vizes kezünk segítségével. Enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat. 1-2 perc után feljönnek a víz tetejére, ekkor még további 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük. Ezzel tálaljuk a vadas csirkét. 

9 BEVÁLT TRÜKK: ÍGY LESZ VERHETETLEN A VADAS! >>> 
7 RECEPT CSIRKEMELLBŐL, AMIBŐL MINDENKI REPETÁZIK >>> 

Megjegyzés

A zsemlegombóc tésztára cserélhető, a hús akár el is hagyható. Ezekben a variációkban is igen ízletes fogásokat alkothatunk. - pozsonyikifli

Ezek is érdekelhetnek

Friss