Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kellemesen bizsergető ízek: kihagyhatatlan chilis fogások

Az őszi- téli időszakban szívesebben fogyasztunk erősebb ízvilágú, kicsit csípősebb, meleget adó ételeket. A különféle tartalmas egytálételek fűszerezése is felerősödik és színre lép a legfőbb erő: a chili.

A chilis ételek esetében nem elengedhetetlen, hogy vörös arccal, izzadt tarkóval és zihálva együk a paprikával készített ételeket, itt is megtalálható az a mérték, amelynél a chilitől kellemesen csípős, bizsergető, de nem letaglózóan, bántóan agresszív lesz a fogásunk.

 Felhasználáskor vegyük figyelembe, hogy:

1. Chilipucolás, szeletelés alatt/ után ne nyúljunk a szemünkbe, szánkba, előtte alaposan mossunk kezet.

2. Ha kivágjuk a friss chiliből az eret, akkor lágyabb lesz az íze, veszít az erejéből.

3. Ha mégis túl sok chili kerül az ételbe és nagyon csíp, akkor sajttal semlegesíthetjük, vagy citromos vizet kortyolhatunk rá.

4. Nem a méret a lényeg: az esetek nagy többségében a kisebb chilik csípősebbek a nagyobbaknál.

5. A friss chili általában nem olyan erős, mint a szárított változatok. Azokkal nagyon óvatosan kell bánni, nem egyszerre adni az ételhez, hanem részletekben, hogy legyen idejük megmutatni magukat a fogáson belül.

Chili con carne, a chilis ételek alfája

A mexikói konyha csodálatos adománya, Columbo hadnagy és sokunk kedvence a babos, darált húsban gazdag, paradicsomszósszal készített chili. Itt a fűszer a legjobb arcát mutatja, a bab és a paradicsom finoman tompít rajta és csak az összhatás tökéletességében érvényesül a chili.

Chili con carne recept >>>

Chili és az ázsiai ételek

A chili viszonylag hamar megvetette a lábát Ázsiában, ennek eredményeképp az általunk kedvelt indiai fűszerkeverékekben is fellelhető, valamint számos ázsiai étel elkészítéséhez elengedhetetlen. A különféle masalak (keverékek) erőssége is sok esetben a hozzájuk felhasznált chilin múlik. A chilis keverékek jó partnerei a különféle húsoknak és a zöldségeknek, hüvelyeseknek is.

Chilis csokoládé

A chili és a csokoládé házasságára érdemes építeni. A 65-75% -os étcsokoládékból, némi chili hozzáadásával csodálatos krémek, sütemények készíthető. A hangsúly itt is a mértékletességen van, a chilinek hozzá kell adnia, ki kell teljesítenie a csokoládé ízét, nem szabad elnyomnia.

Ezek is érdekelhetnek

Friss