Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Unod a krumplit? Íme 6 gyorsan elkészíthető extra köret

default user icon
MME
Tedd változatosabbá étrendedet, és próbáld ki ezeket az egészséges gabonaféléket, illetve a belőlük készült köreteket!
1. Kuszkusz

Az arab világban ezerféle elkészítési módját ismerik. A legtöbb észak-afrikai étel alapját sok helyen ma is házilag készítik: egyenlő mennyiségű búzadarát meg lisztet összedolgoznak kevés vízzel, majd addig morzsolgatják, amíg a dara megduzzad, és kis gömböcskékké válik. Fáradságos munka, ezért a háziasszonyok egyszerre nagy mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát. Tunéziában pl. csípősen, paradicsommártással, zöldségekkel, bárány- vagy baromfihússal, illetve hallal tálalják.

A főzéshez külön edényt használnak: alul a hús és a zöldségek főnek, a felső, lyukacsos aljú edényben, gőzben párolódik a gabona. A különféle szószokat fogyasztás előtt öntik rá. Itthon is beszerezhető a hipermarketekben (száraz tészták mellett kell keresni). A speciális főzőedény helyett megteszi a párolóbetétes fazék is.

Salátaként, levesekbe vagy hús és zöldség mellé köretként, de rakottasként szintén kínálhatod. Az előfőzött instant kuszkuszt csak forró vízzel kell leönteni, majd 5 percig állni hagyni. Szuper- és hipermarketekben, bioboltokban beszerezheted.

Itt további okosságokat találsz a kuszkuszról, itt pedig egy pofonegyszerű salátareceptet mutatunk hozzá!

2. Bulgur

Az előfőzött, durva szemcséjű tört búza enyhén dióízű. Az arab konyha kedvelt gabonája köretként, saláták és levesek összetevőjeként egyaránt finom. Főzési ideje kb. 10 perc. Még ízletesebb lesz, ha párolás előtt rövid ideig pirítod. A nagyobb élelmiszer-áruházakban és bioboltokban kapható.

3. Tönkölybúza

A szintén a dióéra emlékeztető ízű gabona elsősorban reform- vagy bioboltokban szerezhető be, de már jobb élelmiszerüzletekben is kapható. Az előfőzött búzaszemek kb. 20 perc alatt puhulnak meg, a tönkölydara főzési ideje pedig 5-10 perc. Rizottóként zöldséggel és hússal vagy köretként (rizzsel összekeverve is) kitűnő.

4. Köles

A kis kerek golyócskák íze megfőzve a puliszkáéra emlékeztet. Kitűnő köretet, levesbetétet, salátát, rakottast, sőt, még édes kását is készíthetsz belőle. Szinte minden élelmiszert árusító áruházban megvásárolható. Vízben, levesben vagy tejben kb. 20 percig kell főzni.

5. Árpagyöngy

A hántolt, fényezett árpát levesekbe, egytálételekbe főzheted, vagy megpárolva köretként kínálhatod. Egyébként ugyanúgy elkészíthető, mint a rizs: például hurkába és töltött káposztába keverve szintén kiváló, de felhasználása előtt vízbe kell áztatni.

6. Kukoricadara

A darált kukoricából vagy kukoricalisztből főzött puliszka (polenta) húsételekkel vagy paradicsommártással igazán finom. Állandó keverés mellett szórd a forrásban lévő folyadékba, majd kb. 15 percig hagyd duzzadni a kikapcsolt tűzhelyen. Ha elég sűrű a kész kása, fel is szeletelhető és kisüthető.

Ezek is érdekelhetnek