Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi túró rudi torta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • A túrós krémhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl habtejszín (felverve)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 25 g zselatin
  • A csokis krémhez:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg mascarpone
  • 3 evőkanál porcukor (ízlés szerint lehet ennél több is, kevesebb is)
  • 2 dl habtejszín (felverve)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 g zselatin
  • A tetejére:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 0,5 dl habtejszín (a mázhoz)
  • 5 db túró rudi
  • 3 dl habtejszín
  • 2 evőkanál dekorcukor

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. A piskótasütő forma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük. A forma mérete 26 cm-s legyen.

A piskótához a tojás sárgáját habosra keverjük. A tojás fehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. (Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.) A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk. A kakaóport és a sütőport összekeverjük. Apránként, óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet. Habkártyával 26 cm-es sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának. 160 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük a piskótát.

Közben elkészítjük a túrós krémet. A túrót jól áttörjük, belerakjuk a citromhéjat, a cukrot, a vaníliás cukrot, majd a mascarponéval jól összekeverjük, és hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. A zselatint pici vízzel kikeverjük, majd fél percre betesszük a mikróba, és a krémhez adagoljuk. Ha ezzel megvagyunk, jöhet másik krém készítése.

A csokit a kétféle cukorral gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mascarponét és a már felvert tejszínhabot. A zselatinnál ugyanúgy járunk el, mint az első krémnél, és a csokikémhez adjuk.

A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk, és megtöltjük a lapokat. A túrós krémből annyit hagyjunk ki, hogy a tetejére és az oldalára maradjon.

A tetejére a csokit gőz fölött felolvasztjuk, majd beletesszük a habtejszínt és az étolajat. Akkor lesz jó a máz, ha már teljesen sima az állaga. A torta tetejét először körben díszítjük a felvert tejszínhabbal, hogy a mázat majd ne engedje lefolyni. Ekkor jöhet rá a máz.

A túró rudikat srégen elvágjuk, és ha már kicsit keményedett a máz, akkor feldíszítjük vele a tortát. A többi díszítés is jöhet ezután.

Megjegyzés

Ebben a tortában nem csak a hozzávalók, hanem a szívem, lelkem is benne van. Ugyanis nagy izgalommal készítettem az Édesanyám születésnapjára, hogy érezze, mennyire is szeretem. :) Hálámat és szeretetemet próbáltam kifejezni, ezért valami különlegességgel kedveskedtem neki. Ezért nem csak túrós krémmel kentem meg az egész tortát, hogy még ünnepélyessé tegyem, készítettem csokoládékrémet is. Jó ötlet volt, mert a torta nagyon finom lett. Igaz, nem az olcsó kategóriához tartozik, de én úgy gondolom, hogy az anyukám ennél sokkal, de sokkal többet is megérdemelne. - nyirfacukor

Ezek is érdekelhetnek

Friss