Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi triffle szelet

MME MME
5/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 1 közepes pástétomformához:
  • A mascarponés réteghez:
  • 2 lap zselatin
  • 2 dl habtejszín
  • 3 evőkanál édes desszertbor vagy sherry
  • 10 dkg mascarpone
  • 4 evőkanál porcukor
  • A vaníliás réteghez:
  • 2 lap zselatin
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál porcukor
  • 4 dl tej
  • A málnás réteghez:
  • 2 csomag tortazselé
  • 2 dl málnaszörp (hígítva)
  • 35 dkg málna (lehet fagyasztott is)
  • Valamint:
  • 1/2 piskótalap (lehet bolti is)
  • 2,5 dl habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • színes szórócukor a díszítéshez

Elkészítés

Elkészítés: Béleljünk ki fóliával egy közepes pástétomformát, mindenképp lógjon túl a formán, hogy később könnyebb legyen kiemelni.

A mascarponés réteghez a zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe. Alacsony hőmérsékleten melegítsük össze a tejszínt a sherryvel. Amikor a zselatinlap megpuhult, facsarjuk ki belőle a folyadékot, majd a tűzről levéve adjuk a tejszínhez, és keverjük addig, amíg felolvad. Keverjük hozzá óvatosan a mascarponét és a porcukrot, majd öntsük a forma aljába, párszor ütögessük meg a formát, hogy az esetleges buborékokat elkerüljük a krémben. Hűtsük addig, amíg megdermed – minimum 1 óra.

Amíg hűl az első réteg, készítsük el a vaníliás réteget: a zselatint szintén áztassuk hideg vízbe. Főzzük meg a pudingot a tejjel és a cukorral. Ha a zselatinlap megpuhult, facsarjuk ki belőle a vizet, és keverjük az elkészült, tűzről levett pudinghoz, ügyeljünk rá, hogy teljesen felolvadjon benne. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd öntsük az előző megszilárdult rétegre.

A málnás réteghez készítsük el a tortazselét a csomagolás utasításai szerint a málnaszörppel. Az előző megszilárdult rétegre halmozzuk a málnát, majd öntsük le a málnás zselével – hagyjuk hűtőben teljesen megszilárdulni.

A piskótalapot szabjuk ki a formának megfelelően, mint utolsó réteg kerül a süteményhez. Nyomkodjuk rá kissé, hogy jól összeérjen az utolsó zseléréteggel. Fóliával fedjük le, nehogy kiszáradjon. Ideális esetben egy éjszakát hagyjuk, hogy teljesen összeálljon a desszertünk.

Tálaláskor fordítsuk ki óvatosan a formából a megszilárdult desszertet. Óvatosan húzzuk le róla a fóliát. Kemény habbá vert tejszínnel díszítsük a tetejét, és ízlés szerint szórjuk meg színes cukorgyöngyökkel.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss