hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi töltött káposzta

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2 kg savanyú káposzta
  • kb. 1 kg füstölt parasztsonka
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1 kis vöröshagyma
  • 3 evőkanál zsír
  • fűszerpaprika
  • A gombóchoz:
  • 50 dkg darált szín marhahús
  • 3 dl rizs
  • 1 kis vöröshagyma
  • 4 duci gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • bors
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • fűszerpaprika
  • Valamint:
  • tejföl
  • kevés liszt

Elkészítés

Elkészítés: A savanyú káposztát megkóstolom (pont jó), de ha túl savanyú lenne, akkor a felét kimosom vízzel.

Egy lábosban sós vizet forralok, ebbe öntöm a 3 dl rizst, és félig megfőzöm, majd leszűröm, kiöblítem, és egy nagyobb tálba öntöm, ahova a darált marhahúst tettem.

Egy jó nagy lábosban a zsíron a 2 fej apróra vágott hagymát megdinsztelem, a felét kiveszem, és ezt is hozzáadom a darált húshoz.
A hagymára fűszerpaprikát szórok, a káposztának a negyed részét rászórom, erre öntök 1 liter vizet, és visszateszem főni.

A parasztsonkát 1 cm vastagra szeletelem és a káposztára helyezem, erre megint rárakom a következő negyed rész káposztát és most a nem túl vékonyra szeletelt kolbász következik. Ezt is befedem a harmadik negyed rész káposztával. Vízzel feltöltöm a káposzta tetejéig.

A gombócokhoz a darált húst, a félig főtt rizst, a dinsztelt hagymát, a fűszereket (só, bors, kömény, majoránna, reszelt fokhagyma, fűszerpaprika) 1 tojással jól összekeverem, közepes méretű gombócokat formázok, és a káposzta tetejére ültetem. Betakarom az utolsó negyed rész káposztával, az egészet lefedem, és amíg fel nem forr, addig közepes lángon, majd amikor már felforrt, akkor lassú tűznél 1,5-2 órán át főzöm.

1,5-2 óra múlva a gombócokat és a parasztsonkát egy tálba kiszedem, 4 dl tejfölben egy kevés lisztet jól elkeverek, és ezzel besűrítem az egészet. (Mi sok tejföllel szeretjük, mert a tálaláskor még ezen kívül is teszünk rá tejfölt.)

Megjegyzés

Töltött káposztát írtam, de a tölteléket mi kopaszon szeretjük, de mindenki töltheti káposztalevelekbe, úgy biztosan nem fő szét a gombóc.

A tejfölt mindenki ízlése szerint tegyen bele, mi sok tejföllel szeretjük.
A fenti alapanyagokból kb. 10 adag lesz.
Ha a gombóc nem marhahúsból készül, akkor kevesebb ideig kell főzni.
Az előkészületek a fentiek szerint csak 20 percet vettek igénybe.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss