Ünnepi somlói galuska

90 perc
bonyolult
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • tojás
  • víz
  • porcukor
  • liszt
  • ütőpor
  • reszelt citromhéj
  • olaj
  • darált dió
  • tej
  • mazsola
  • meggybefőtt
  • birsalmasajt
  • csokoládés pudingpor
  • holland kakaópor
  • cukor
  • étkezési keményítő
  • tej
  • füge
  • datolya
  • mogyoró
  • darált mandula
  • vágva
  • csokoládé likőr
  • tej

Elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét és a vizet, kis sóval és citromlével habosra keverjük, majd a kockákra vágott birsalmasajtot - ennek hiányában kandírozott gyümölcsöt - és a tojások sárgáját beletesszük, tovább keverjük,  ezután a porcukrot, végül a sütőporos, citromhéjas lisztet keverjük bele.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percig sütjük, ekkor kihúzzuk, megszurkáljuk villával, visszaveszünk a hőfokból, és még 20 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát.
  3. Ha kész, még melegen egy süteményrácsra borítjuk, a papírt leszedjük. Ha kihűlt, kb. 5 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat fél cm-es lapocskákra. Ezt, és a darált diót, a száraz serpenyőben illatosra pirított, durvára vágott diót (minél több van benne, annál finomabb!), a darabokra vágott ét- vagy tejcsokoládét, a borba vagy rumba áztatott mazsolát, az apró kockákra vágott birsalmasajtot vagy a kandírozott gyümölcsöt, a meggybefőttet (levestül) kis tálkákban előkészítjük.
  4. Egy nagy műanyag keverőtálba beletesszük a csokoládés pudingport, a holland kakaóport, a cukrot, az étkezési keményítőt, és még szárazon jól elkeverjük, majd ráöntünk 1 liter hideg tejet, és csomómentesre keverjük. Jó, ha áll egy kicsit.
  5. A maradék 2 liter tejet jól felmelegítjük, és ráöntjük a hideg puding alapra, összekeverjük, és visszaöntjük a lábasba. Állandó keverés mellett, takarék lángon besűrítjük. (Lehet, hogy a 3 liter kicsit sok lesz, de ami kimarad, azt megesszük pudingnak)
  6. Előveszünk egy nagyobb (kb. 5 literes) bólés vagy leveses tálat. Először 1 réteg tésztalapocskával kibéleljük a tálat. Meglocsoljuk rummal, a boros mazsolával, meggyel, és a levével, rászórjuk a darabolt csokoládét és az aszalt gyümölcsöt. Ezután merőkanállal rámerjük a krémet, majd a darált diót, majd ismét egy réteg tészta következik. - ezt addig foyltatjuk, amíg van hozzávalónk. 
  7. A tetejére először darált, majd pörkölt diót szórunk, aztán a darabos csokit, majd díszítésül jöhet néhány darab meggy. Tejszínhabbal és csokilikőrrel lálaljuk.

 

Megjegyzés

Ez egy hatalmas adag, a legnagyobb leveses tálban készítem, és általában még egy kisebb tál is megtelik. És pillanatok alatt elfogy. :) - Kismacs01

Ezek is érdekelhetnek

Friss