Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi máktorta narancsos mascarpone krémmel

75 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg darált mák
  • 6 db tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone krémsajt
  • 5 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag lapzselatin
  • 2 csomag habfixáló
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg kandírozott narancshéj
  • 3 db narancs frissen facsart leve és reszelt héja
  • 1 dl házi pálinka
  • őrölt fahéj
  • A tetejére:
  • kandírozott narancshéj
  • grillázs mogyoró

Elkészítés

Elkészítés: Először a tésztát készítem el: a tojásokat szétválasztom, és a fehérjéből kemény habot verek. Egy másik tálban a puha margarinhoz adom a tojások sárgáját, a cukrokat, a sót és a fahéjat, és géppel jól kikeverem. Ezután adom hozzá a darált mákot, a tejet és a lisztet a sütőporral.

Előkészítek egy 26 cm-es kapcsos tortaformát, amibe belevágok egy kerek lapot sütőpapírból, erre öntöm a tésztát, és előmelegített 180 C fokos sütőben készre sütöm, majd leveszem a karimát, és hagyom kihűlni.

A töltelék nagyon egyszerű, mert nem kell sütni: a habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verem egy tálban. Egy másik nagyobb tálban a többi hozzávalót keverem össze: narancshéj, vaníliás cukor, fűszerek, mascarpone, kandírozott narancshéj.

A lapzselatint beáztatom langyos vízbe, majd kicsavarom, ezután egy hőálló tálba teszem, ráöntöm a narancslevet és a pálinkát, és mikróba teszem felmelegíteni, de csak éppen 1 percre, hogy ne forrjon, jól elkeverem, majd egy picit hagyom hűlni. Ezután összekeverem először a mascarponés krémmel, végül beleforgatom a tejszínhabot is. Jó sok krém lett, de a tészta is sok.

A kihűlt tortalapot 3 felé vágom, az alját belerakom egy tortabúra aljába, köré rakok egy krémkarimát, ha ez nincs, akkor tegyük vissza a tortaforma oldalát. Erre simítom a krém 1/3 részét, majd a második lapot is megkenem, végül a tetejére simítom a krém utolsó harmadát. Beteszem dermedni a hűtőbe.

2 óra múlva az oldaláról leveszem a karimát, késsel elsimítom az oldalán a krémet. Díszítem apróra vágott kandírozott narancshéj kockákkal és meghintem grillázs mogyoróval.

Megjegyzés

A torta hatalmas lett, nyugodtan lehet felezni vagy harmadolni az alapanyagokat. Ekkor a tésztát már csak kétfelé vagy nem is vágjuk fel.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss