Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos guba és malacsült: ünnepi magyaros menüsor 1940-ből

default user icon
MME
Felmenőink egykor egy héten át ünnepi menüvel készültek a karácsonyra: halat, malacot és sok-sok mákot ettek. Hogy miért? Utánajártunk!

A hagyományos ételek (hal, malac, fokhagyma, mákos tészta, dió, méz) fogyasztása és a karácsonyi asztallal kapcsolatos egyéb rituális cselekedetek, mind a múltban, az antik hagyományokban gyökereznek: a következő évi bőség és egészség elnyerését szolgálják. 

Ezért egyél gubát és malacot!

A karácsony esti és az ünnepek alatt fogyasztott étkek közül a hagyomány szerint a mákos tészta vagy mákos guba az elfogyasztójának jó házasságot jelent, a dióból jövendölni lehet, az alma pedig a család összetartozását jelképezi. 

Malacot is szívesen tettek anno a karácsonyi asztalra, ugyanis a malac előre túr, elősegíti a szerencsét, míg a szárnyasból készült ételeket kerülték, mert a tyúk hátrafelé kapar, ami nem jó előjel a jövő szempontjából. A városokban azonban kedvelt és elterjedt szokás volt karácsonykor pulykát enni, ahogyan ez már korábban a tengerentúlon, majd az angol családoknál hagyománnyá vált.

KLASSZIKUS KARÁCSONYI ÉTREND 1940-BŐL

December 22-én 

Ebéd: borjúcsontleves, szardellás borjúszelet, spagetti-körítés, szerelmeslevél.
Vacsora: magyarsonka tormával, sajt, vegyes kompót. 


December 23-án 

Ebéd: velőtáskaleves, káposztáskocka, gyümölcs. 
Vacsora: tea, szardellás vajaskenyér, oroszhal, gyümölcs. 



December 24-én 

Ebéd: Halikraleves, mákosmetélt. 
Vacsora: borleves kockára vágott pirított zsemlyével, rántott harcsa, velissaláta, diós- és mákospatkó, gyümölcs. 


December 25-én 

Ebéd: pulykaaprólék-leves májgaluskával, pulykapecsenye, sültburgonya körítés, vegyes saláta, faágtorta. 
Vacsora: hideg pulykasült, ecetes paprika káposztával töltve, sütemény, gyümölcs. 



December 26-án

Ebéd: tyúkleves finommetélttel, makarónipudding, a hús átsütve, szeletekben sült burgonyakörítés, cékla és uborka, diós-, mákostekercs. 
Vacsora: malackocsonya ecetes tormával, vegyeskompót, sütemény

December 27-én 

Ebéd: borsópüréleves, sajtosmetélt. 
Vacsora: rakott karfiol, vegyes sajt, gyümölcs. 

December 28-án 

Ebéd: zöldségleves, párolt felsál, lencsefőzelék, alma pongyolában. 
Vacsora: meleg sonkacsülök tormával, gyümölcs. 



December 29-én 

Ebéd: tejfeles petrezselyemleves apró burgonygombóccal, libaháta sütve, sült burgonya, ecetes uborka, piskótatekercs. 
Vacsora: disznófejsajt ecettel és hagymával, vegyeskompót. 


December 30-án 

Ebéd: bableves füstölthússal, káposztásrétes. 
Vacsora: tea, burgonya héjában főzve, vajjal, sajt, gyümölcs. 

December 31-én 

Ebéd: kalarábéleves, paraj, bundáskenyér, alma. 
Vacsora: malackocsonya ecetes tormával, bőrös sertéskarajsült, burgonya, paprikasaláta, aprósütemény, vegyes kompót. 

KARÁCSONYI MENÜ: 16 ÜNNEPI FŐÉTEL A WELLINGTONTÓL A TÖLTÖTT KÁPOSZTÁIG >>> 

HAGYOMÁNYOS KARÁCSONYI MENÜ: HALÁSZLÉ, TÖLTÖTT KÁPOSZTA ÉS BEJGLI >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss