Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi hagyományok: ezért eszünk karácsonykor halat és töltött káposztát

Talán nem is gondolnánk, hogy a hagyományos ünnepi ételek elkészítésével és elfogyasztásával mágikus tradíciókat követünk. Most, amikor jó eséllyel több időt töltünk otthon, a családunk körében, itt a lehetőség arra, hogy jobban megismerkedjünk az ünnepi időszak hagyományaival, és kipróbáljunk olyan dolgokat, amire eddig nem volt időnk - legyen szó például a halászlé, a töltött káposzta vagy a bejgli elkészítéséről.

Ez a december más, mint amit megszoktunk, kevesebbet mozdulunk ki, a pihenést nem utazással, hanem otthon töltjük, és bár azt érezhetjük, hogy ez rányomja a bélyegét az ünnepekre, érdemes más szemmel nézni erre az időszakra. Az otthon töltött időt használhatjuk arra is, hogy jobban megismerjük a karácsonyi hagyományainkat.

Szerezzünk be minőségi magyar alapanyagokat, és próbáljuk meg idén otthon elkészíteni azokat a tradicionális ételeket ebben az időszakban, amiket eddig nem próbáltunk ki. A közös főzés összekovácsolja a családot a tűzhely és az asztal körül, és közben a magyar termelőket is támogathatjuk, ha tőlük vásárolunk. Ha pedig nem lesz teljes a siker, akkor sincs okunk csüggedni, hiszen az éttermek továbbra is várják a rendeléseinket, így ha végül tőlük szerezzük be a kész karácsonyi menüt, akkor az ő túlélésüket is segítjük a mostani helyzetben.

Hagyományos ünnepi ételek

A hagyományos ételek és a karácsonyi asztallal kapcsolatos rituális cselekedetek mind a múltban, az antik hagyományokban gyökereznek, és mind a következő évi bőség és egészség elnyerését szolgálják.

A hiedelem szerint a mák a gazdagságot jelképezi, a méz megédesíti a mindennapokat, a fokhagyma az egészséget biztosítja, az alma a család összetartozását erősíti, a diót pedig az ártó szándékok elhárítására használták. Emellett úgy tartották, a hal pikkelye és a töltött káposzta is pénzt hoz a házhoz.

A malacot is szívesen tettek a karácsonyi asztalra, ugyanis a malac előre túr, elősegíti a szerencsét, míg a szárnyasból készült ételeket kerülték, mert a tyúk hátrafelé kapar, ez pedig rossz előjel a jövő szempontjából. Ennek ellenére a városokban kedvelt és elterjedt szokás volt karácsonykor pulykát enni, ahogyan ez már korábban a tengerentúlon, majd az angol családoknál hagyománnyá vált.

Hogyan válasszunk bort az ünnepi vacsorához?

Magyarországon a 22 borvidékünk széles választékot kínál a különböző stílusú borokból. De melyik ételhez milyen bort válasszunk?

Sertéshúshoz

A sertéspörkölthöz vagy a malacsültekhez a szárazabb, hordós érlelésű fehérborok a legjobbak, de a rozék mellett akár a testesebb vörösborok is elősegíthetik a nehezebben emészthető ételek lebontását.

Szárnyasokhoz

A szárnyasból készült ételek mellé a könnyű, száraz fehérborok a legjobbak. A csirkepaprikás vagy a karakteresebb kacsasült és pulykasült fogyasztásakor akar a rozé is szóba jöhet, attól függően, hogy mennyire fűszeres az adott étel.

Marhahúshoz

Mivel általában elég fűszeres, ezért különböző vörösborok ajánlottak mellé. Ezek ugyanis kiemelik a sültek ízét, ráadásul a szomjúságérzetet is csökkentik.

Vadakhoz

Jellegzetes, intenzív ízviláguk miatt vörösborokat érdemes fogyasztani a vadhúsokhoz. Kivétel azért itt is akad, hiszen a zsenge nyúlból es a fácánból készült étkek a testes fehérborokkal is kiválóan harmonizálnak.

Ünnepi teríték

Egyes vidékeken a terítő négy sarkára szalmát, szénát vagy búzaszemeket hintettek, s az asztal alá munkaeszközöket helyeztek. A hagyomány szerint a szalma Jézus születésének körülményeire, a szerszámok pedig Jézus nevelőapjára, az ács Szent Józsefre utalnak. A karácsonyi szalmát és búzát a termékenységvarázslás hitével az állatoknak adták. Az ünnepek alatt mágikus erejűvé vált munkaeszközök és tárgyak pedig a következő esztendei bőséget, jólétet biztosították.

Maradék morzsák

A karácsonyi morzsát, ami a karácsonyi étkek után maradt, nagy becsben tartották, mert ennek is bűvös erőt tulajdonítottak. A morzsa Vízkeresztig az asztalon maradt, majd az abroszba kötve eltették, és gyógyításra is használták. A termékenység fokozására a baromfiaknak is adtak belőle, és a gyümölcsfák tövébe is szórtak. A morzsák és a maradékok mellett bőven hagytak a karácsonyi asztalon ételt, mert – hitük szerint – a visszajáró holtakat, ősöket is meg kellett vendégelni.

hagyományos karácsonyi receptek

Szegedi halászlé

Hozzávalók:

60 dkg ponty
60 dkg harcsa
1 ek só
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek fűszerpaprika (szegedi)
1 db erőspaprika

Elkészítése:

1. A megtisztított halakat kifilézzük. A halfiléket feldaraboljuk, megsózzuk és felhasználásig hűtőbe rakjuk.

2. A csontokat és a halfejet egy edénybe tesszük, rádaraboljuk a hagymát, a fokhagymát, sózzuk, majd felöntjük 2 liter hideg vízzel és kb. 1,5 órán keresztül főzzük.

3. Ha az alaplé elkészült, akkor egy tésztaszűrőn átpasszírozzuk. Az átpasszírozott alaplevet újra tűzre tesszük, hozzáadjuk pirospaprikát, 2 perc forralás után a halfiléket is, (amennyiben halbelsőségünk is van, azt is ezzel együtt főzzük meg) és 10 perc alatt puhára főzzük. Felkarikázott erőspaprikával ízesíthetjük a levest.

Hagyományos töltött káposzta

Hozzávalók:

1 fej savanyú káposzta vagy 12 db káposzta haraszt
füstölt bordaszél
kevés olaj
2-3 ek liszt
pirospaprika
2 ek tejföl

A töltelékhez:
10 dkg rizs
1 kg darált sertéscomb
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma

őrölt feketebors
pirospaprika

Elkészítése:

1. A rizst megmossuk, hozzáadjuk darált húst, az apróra vágott vöröshagymát, az összetört fokhagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát és óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.

2. A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük. Kb. 70 perc alatt fő meg (ez a hústól is függ).

3. Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, a lisztet megpirítjuk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, és két evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és összeforraljuk. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Mákos bejgli

Hozzávalók:

A tésztához:
2 dkg friss élesztő
1/2 dl tej
50 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 csipet só
25 dkg vaj
1 db tojás
3 db tojássárgája

A töltelékhez:
1 dl tej
20 dkg cukor
40 dkg finomra darált mák
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 ek baracklekvár
2 ek méz
1 db citrom

A kenéshez:
1 db tojás

Elkészítése:

1. A mákos bejglihez az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a sót, majd belemorzsoljuk a vajat. A tojást a sárgákkal és az élesztővel elkeverjük és hozzáadjuk a morzsához, majd rugalmas tésztává gyúrjuk. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük.

2. Míg a tésztát pihentetjük, addig elkészítjük a mákos tölteléket. A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és felfőzzük. Amikor kész, félrehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a mákot, a mazsolát, a vaníliás cukrot, a lekvárt, a mézet és a reszelt citromhéját. Töltés előtt teljesen kihűtjük.

3. A tésztából négy egyforma gombócot csinálunk, nem túl vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük a mákos töltelékkel és feltekerjük.

4. A rudakat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, húsvillával meglyuggatjuk őket, majd tojással lekenjük a tetejét. Másfél órát hagyjuk pihenni, majd újra lekenjük, és 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnána sütjük.

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss