hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi fogás 20 perc melóval: Baconbe tekert pulykamell

default user icon
MME
Vannak, akik imádnak az ünnepi ételekkel pepecselni, de a legtöbben mégis csak azt szeretjük, ha a lehető legkevesebb munkával, a létező legfinomabb és leglátványosabb ételeket tudjuk az asztalra varázsolni. Senki sem akar ugyanis fáradtan kókadozni a széken, mert hajnal óta a fazekak mellett állt.

Ez a látványos és csodásan finom pulyka szinte csak előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Hogy miért? 

  • Mert elő tudod készíteni hetekkel az ünnep előtt, és be is tudod tenni a mélyhűtőbe. 
  • Az étel „összerakása” még a gyakorlatlan háziasszonynak sem fog 20 percnél tovább tartani.
  • Sütés közben némi locsolgatáson kívül semmi dolgod vele.
  • Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható.
  • Ahhoz képest, hogy „unalmas” pulykamellből készül, tényleg meglepően finom.
  • Amíg sül, az egész lakást mennyei bor és alma illat lengi majd be.

Ilyen kevés ráfordítással ez azért nem semmi, ugye?

Az étel legfontosabb hozzávalója természetesen a hús, így nem árt ha van egy jó hentesed, aki segítőkész. Kérd meg, hogy a mellet nyissa szét úgy, hogy később majd fel tudd göngyölni, mint egy bejglit. Fontos, hogy nagyjából egyforma vastagságúak legyenek, és az még inkább, hogy sehol ne lyukassza ki a húst. Ellenkező esetben a lyukon ki fog esni a töltelék. Fontos, hogy nem szeletekre van szükség, hanem egy egész, viszonylag egyforma darabokra. Ha a hús jól van felvágva, az étel gyakorlatilag elronthatatlan!

Hozzávalók 6-8 fő részére:

  • 1,2-1,5 kg pulykamell „kinyitva” kb. téglalap formájúra
  • 40-50 dkg nyers, füstölt, szeletelt bacon
  • 1 db egész fej fokhagyma
  • 1 csomag province-i fűszerkeverék
  • 4-5 db közepes méretű lilahagyma
  • 3-4 db nagyobb alma
  • 1-2 marék aszalt szilva
  • 1-2 marék hámozott gesztenye (elhagyható)
  • 1 üveg száraz fehérbor
  • só, bors
  • kötöző zsineg a húshoz
  • hústűk (ha nincs, fogpiszkálók)

Elkészítés:

  1. Klopfold ki a húst 2 cm vastagra
  2. Szórd meg az egyik oldalát alaposan a fűszerrel, sózd, borsozd, és tegyél rá minél több gerezd hámozott fokhagymát, meg néhány csík bacont.
  3. Tekerd össze a húst, és az oldalait rögzítsd a húscsipeszekkel.
  4. Borítsd a be teljesen a húst a baconnal (az alját is), majd a bacont rögzítsd a kötöző zsineggel a tekercshez.
  5. Ennél a fázisnál a tekercs le is fagyasztható.
  6. Tedd a húst tepsibe. Ha le volt fagyasztva, várd meg, hogy kiolvadjon.
  7. Szórd köré a négy részbe vágott megtisztított hagymát, a négy részbe vágott, kicsumázott, de meg nem hámozott almát, és az egész, magozott aszalt szilvákat, valamint ha van, a gesztenyét.
  8. Öntsd alá a bort, majd alufóliával lefedve, 180 fokos sütőben párold 1,5-2 órán keresztül. Néha locsoljuk meg a hús tetejét a tepsiben lévő boros szafttal.
  9. Párolás után vedd le a tepsi tetejét és süsd a pecsenyét ropogósra kb. 20-30 perc alatt.
  10. Ha a bacon már ropogósra pirult, és egy fogpiszkálót ellenállás nélkül bele tudsz szúrni a húsba, biztos átsült a pecsenyéd!
  11. Óvatosan vágd le a kötelet, majd húzd ki a hústűket.
  12. Vágj a húsból szeleteket, majd krumplipürével, vagy majonézes burgonyával tálald akár hidegen, akár melegen.

Ajánljuk még:

ÍGY KÉSZÜL LEGFINOMABB TÖLTELÉK EGYBEN SÜLT PULYKÁHOZ! >>> 

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A LINZERTÉSZTA - 6 EGYSZERŰ LÉPÉSBEN! >>> 

HOGYAN SÜSSÜNK OTTHON GESZTENYÉT? HASZNOS TIPPEK ÉS TRÜKKÖK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss