Ez a látványos és csodásan finom pulyka szinte csak előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Hogy miért?
- Mert elő tudod készíteni hetekkel az ünnep előtt, és be is tudod tenni a mélyhűtőbe.
- Az étel „összerakása” még a gyakorlatlan háziasszonynak sem fog 20 percnél tovább tartani.
- Sütés közben némi locsolgatáson kívül semmi dolgod vele.
- Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható.
- Ahhoz képest, hogy „unalmas” pulykamellből készül, tényleg meglepően finom.
- Amíg sül, az egész lakást mennyei bor és alma illat lengi majd be.
Ilyen kevés ráfordítással ez azért nem semmi, ugye?
Az étel legfontosabb hozzávalója természetesen a hús, így nem árt ha van egy jó hentesed, aki segítőkész. Kérd meg, hogy a mellet nyissa szét úgy, hogy később majd fel tudd göngyölni, mint egy bejglit. Fontos, hogy nagyjából egyforma vastagságúak legyenek, és az még inkább, hogy sehol ne lyukassza ki a húst. Ellenkező esetben a lyukon ki fog esni a töltelék. Fontos, hogy nem szeletekre van szükség, hanem egy egész, viszonylag egyforma darabokra. Ha a hús jól van felvágva, az étel gyakorlatilag elronthatatlan!
Hozzávalók 6-8 fő részére:
- 1,2-1,5 kg pulykamell „kinyitva” kb. téglalap formájúra
- 40-50 dkg nyers, füstölt, szeletelt bacon
- 1 db egész fej fokhagyma
- 1 csomag province-i fűszerkeverék
- 4-5 db közepes méretű lilahagyma
- 3-4 db nagyobb alma
- 1-2 marék aszalt szilva
- 1-2 marék hámozott gesztenye (elhagyható)
- 1 üveg száraz fehérbor
- só, bors
- kötöző zsineg a húshoz
- hústűk (ha nincs, fogpiszkálók)
Elkészítés:
- Klopfold ki a húst 2 cm vastagra
- Szórd meg az egyik oldalát alaposan a fűszerrel, sózd, borsozd, és tegyél rá minél több gerezd hámozott fokhagymát, meg néhány csík bacont.
- Tekerd össze a húst, és az oldalait rögzítsd a húscsipeszekkel.
- Borítsd a be teljesen a húst a baconnal (az alját is), majd a bacont rögzítsd a kötöző zsineggel a tekercshez.
- Ennél a fázisnál a tekercs le is fagyasztható.
- Tedd a húst tepsibe. Ha le volt fagyasztva, várd meg, hogy kiolvadjon.
- Szórd köré a négy részbe vágott megtisztított hagymát, a négy részbe vágott, kicsumázott, de meg nem hámozott almát, és az egész, magozott aszalt szilvákat, valamint ha van, a gesztenyét.
- Öntsd alá a bort, majd alufóliával lefedve, 180 fokos sütőben párold 1,5-2 órán keresztül. Néha locsoljuk meg a hús tetejét a tepsiben lévő boros szafttal.
- Párolás után vedd le a tepsi tetejét és süsd a pecsenyét ropogósra kb. 20-30 perc alatt.
- Ha a bacon már ropogósra pirult, és egy fogpiszkálót ellenállás nélkül bele tudsz szúrni a húsba, biztos átsült a pecsenyéd!
- Óvatosan vágd le a kötelet, majd húzd ki a hústűket.
- Vágj a húsból szeleteket, majd krumplipürével, vagy majonézes burgonyával tálald akár hidegen, akár melegen.
Ajánljuk még: