A tojásfehérjét beletesszük egy keverőtálba, majd megszórjuk egy csipet sóval, és robotgéppel habbá verjük. Amikor elkezd kifehéredni, állandó keverés mellett hozzákanalazzuk a porcukrot, és addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Állandó keverés mellett először belecsorgatjuk az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül még 1-2 percig leverjük, hogy jó kemény habot kapjunk.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, és a kemény habból egy nagyobb, és egy valamivel kisebb kört kanalazunk (a közepétől kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen). 100 fokra előmelegített sütőbe helyezzük a habcsókokat, majd 60 percig szárítjuk. Lekapcsoljuk a sütőt, és csukott ajtónál hagyjuk még 30 percig száradni, mielőtt kivennénk a sütőből. Kivesszük a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A birsalmát meghámozzuk, félbe vágjuk, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint feldaraboljuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, citromlevet facsaruk rá, és puhára főzzük.
Amikor a birsalma puhára főtt, hűtsük ki egészen, majd tegyük át egy szűrőbe, és alaposan lecsepegtetjük. Ezután 3-4 evőkanálnyit botmixerrel pépesítünk, a maradékot félretesszük. A mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, alaposanösszekeverjük, majd hozzáadjuk a birsalmapépet is.
A habtejszínt kemény habbá verjük, majd apránként szintén hozzákeverjük a krémhez (csakis annyi habot keverjünk a krémhez, hogy megtartsa az állagát, és ne legyen folyós). Egy tálcára helyezzük a nagyobb habcsóklapot, majd rákanalazzuk a mascarponés birsalmakrém felét, majd rárakjuk az előzőleg lecsepegtetett, és félretett birsalma a felét, ráhelyezzük a kisebb habcsóklapot, majd rákanalazzuk a maradék krémet, és rakjuk rá a maradék birsalmát.
A csokoládét felolvasztjuk, majd rácsorgatjuk az elkészült pavlovára, és rögtön tálaljuk.
A habcsóklapokat csakis közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a krémmel, mert különben eláznak a lapok a nedvességtől, és nem lesznek finom ropogósak. - kgizike
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!