Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi almás-mákos pite

75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg zsiradék (20 dkg margarin és 20 dkg zsír)
  • 85 dkg finomliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg barna cukor (jó a fehér is)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 1 tojás és 1 tojás fehérje
  • Az almás töltelékhez:
  • 2,2 kg alma
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj
  • A mákos töltelékhez:
  • 10 dkg darált mák
  • 7 evőkanál házi meggydzsem
  • 3 dkg aszalt vörös áfonya
  • 3 dkg vegyes aszalt gyümölcs
  • 3 dkg kandírozott narancshéj
  • őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj
  • vaníliás cukor
  • fehér rum
  • A tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • díszcukor

Elkészítés

Elkészítés: A zsiradékot gyorsan eldolgozom a többi hozzávalóval, majd a felét egy nagy tepsibe belerakom, a széleit a kezemmel eligazgatom, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12 perc alatt elősütöm.

Ez idő alatt a tölteléket elkészítem: az almákat megpucolom és lereszelem egy olyan tálba, amibe egy nagyobb szűrőt is beleteszek, hogy a levét könnyen ki tudjam nyomkodni. (Az almalét megiszom, isteni!) Hozzáadom a fahéjat, a zsemlemorzsát, végül megszórom a cukrokkal.

A mákos töltelékhez mindent egy tálba teszek, és összekeverem.

A tészta másik felét is kinyújtom, most viszont a széleit késsel egyenesre vágom, mert a maradék tésztából kis csillagokat fogok kiszúrni.

Az elősütött tésztára először a mákos (bejgli) tölteléket terítem szét, erre halmozom az almás tölteléket. A tetejére sodrófa segítségével ráhelyezem a tésztát, a levágott darabokból kiszúrt csillagokat ráteszem a tetejére, tojássárgájával megkenem, és apró pici cukor hópelyhekkel díszítem.

Visszatolom a sütőbe, és 175-180 C fokon készre sütöm. Kihűlés után szeletelem.

Megjegyzés

Tegnapi napon a bejgli sütésből maradt még mákos töltelékem, ezt tettem bele a pitébe.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss