MIÉRT EGYÜNK SERTÉSHÚST?
A sertéshús nem csak ízletes alapanyag, de fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk.Jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat: ezek biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét, és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő - a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett - B1-vitamin tartalma.
Megfelelő arányban található benne nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.
A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium és az immunrendszert erősítő cink tartalmának köszönhetően pedig a vöröshús fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.
MENNYI HÚST EGYÜNK NAPONTA?
Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek (egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott).
Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 gramm hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.
Mi kerüljön az ünnepi asztalra?
A fentiekből egyértelműen látszik, hogy nem érdemes a sertéshúst kiiktatni az étrendünkből, akkor sem, ha egészségesebben szeretnénk étkezni, mert nem csak, hogy finom, de szuperegészséges ételek is készülhetnek belőle. Bár karácsonykor és újévkor inkább a szaftosabb sültek és ropogós pecsenyék vannak a középpontban, aki szeretne, isteni lakomát tud varázsolni soványabb karajból vagy szűzpecsenyéből is! Mindegyikre hoztunk egy-egy ínycsiklandó példát - de akinek mindez kevés, ihletet meríthet több száz receptből itt!
Göngyölt-töltött sertésdagadó
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db alma
- 20 dkg darált sertéshús
- 12 dkg csirke vagy sertés máj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 20 dkg szárított vörös áfonya
- 1 tk őrölt gyömbér
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- 1 ek petrezselyem
- 1 ek kakukkfű
- 1 ek metélőhagyma
- só
- bors
- A sertés elkészítéséhez
- 1 db sertésdagadó (bőrével és hasaaljával kb.4 kg)
- Dijoni mustár
- olíva olaj
- só
- bors
Elkészítése:
- Egy serpenyőben a vajon 10 percig dinszteljük az apró kockára vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát, amíg meg nem puhul. Belekeverjük a meghámozott és kockára vágott almát és további 10 percig dinszteljük. Ezt követően félretesszük hűlni.
- Egy keverőtálban összeöntjük és alaposan összekeverjük a darált sertéshúst, az apróra vágott májat, a zsemlemorzsát, a felvert tojást, a hagymás keveréket, a szárított áfonyát, a gyömbért, a szegfűszeget és a finomra vágott zöldfűszereket, a petrezselymet, kakukkfüvet és a metélőhagymát, majd sóval és borssal gazdagon ízesítjük.
- Kiterítjük a dagadót, megkenjük a dijoni mustárral, fűszerezzük, és hosszában végig a dagadó közepére helyezzük a tölteléket.
- A töltelék köré tekerjük a disznóhúst, ügyelve arra, hogy a hús sehol ne fedje át önmagát. Zsineggel összekötjük, beolajozzuk és fűszerezzük. A bőrét megszurkáljuk, majd 160°C fokos sütőben körülbelül 3 órán keresztül sütjük.
- Ha úgy gondoljuk, szakácsfáklyával ropogósra piríthatjuk a bőrt a sütési idő leteltét követően.
Fokhagymás sült oldalas
Hozzávalók:
- 1 kg oldalas
- 10 szem egész fekete bors
- só
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 dl ketchup
- 0,8 dl méz
- 1 ek édes csiliszósz
- olaj
- őrölt bors
Elkészítés:
- Az oldalast feldaraboljuk egy nagy fazékban feltesszük főni az egész borssal, kevés sóval, a megpucolt hagymával, 2 gerezd fokhagymával. Kb 1-1,5 óra alatt puhára főzzük, majd kiszedjük és hagyjuk hűlni.
- Míg hűl az oldalas elkészítjük a mázat. Egy tálban összekeverjük a ketchupot, a mézet és az édes csiliszószt és belenyomunk 2 gerezd fokhagymát.
- Az oldalast egy vékonyan kiolajazott tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd minden oldalról megkenjük a mázzal. 200 fokra előmelegített sütőben (ha van grill fokozatunk, akkor azon), elkezdjük sütni. Sütés közben megfordítjuk. Kb. 20 perc alatt megpirul szépen mind a két oldala. A mázas oldalast krumplipürével tálalhatjuk.
BACONBE TEKERT TÖLTÖTT KARAJSZELETEK
Hozzávalók:
- 6 szelet karaj
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg feta sajt
- 10 dkg szárított paradicsom
- 15 dkg bébi spenót
- 12 szelet bacon
Elkészítése:
- A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és bedörzsüöljük a zúzott fokhagymával. A feta sajtot és a szárított paradicsomokat kisebb szeletekre vágjuk.
- A kiterített szeletekre néhány levél spenótot teszünk, rá a sajtot és a szárított paradicsomot és feltekerjük. A göngyölt szeleteket végül betekerjük a baconnel.
- Egy tűzálló tálat vékonyan, kevés zsiradékkal kikenünk és elhelyezzük benne a hústekercseket. Alufóliával lefedve 175 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, majd a fóliát levéve addig pirítjuk, míg a bacon szép piros lesz.
FOKHAGYMÁS-ROZMARINGOS SZŰZÉRME KRUMPLIVAL
Hozzávalók:
1/4 bögre olívaolaj
3 tk balzsamecet
10 gerezd fokhagyma
1/2 bögre friss rozmaring levél
só
bors
60 dkg szűzérme
1 kg krumpli
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
- Az olívaolajat, a balzsamecetet, a fokhagymát, a rozmaringot, a sót, a borsot aprítóba tesszük és kb. 2 perc alatt krémes állagúra aprítjuk.
- Egy tepsit kikenünk olajjal, belefektetjük a szűzérmét. A krém ¾-ével megkenjük a hús mindkét oldalát. Betesszük a sütőbe 10 percre, 5 perc után megfordítjuk, hogy a másik oldala is piruljon.
- A krumplit megmossuk, meghámozzuk és negyedekre vágjuk, majd összeforgatjuk a maradék krémmel. A húst kivesszük a sütőből, eloszlatjuk köré a krumplit és visszatesszük 45 percre sülni. A sütő hőmérsékletét levesszük 175 fokra.
- Ha megsült a szűzérme, kivesszük a sütőből, 10 percig hagyjuk pihenni, majd felszeleteljük. A burgonyával tálaljuk.
Néhány praktikus tanács
- A hússal való foglalatoskodás előtt és után alaposan mossunk kezet.
- A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez.
- A vásárlás után a húsokat a hűtőben, elkülönítve, 0-5 oC -on tároljuk, vagy dolgozzuk fel minél előbb.
- Figyeljünk a csomagolt húsok, húskészítmények jelölésére (ne legyen áthúzva, átragasztva). magyar nyelven is szerepelnie kell az információknak.
- Sérült előre csomagolt terméket ne vegyünk meg!
- Ha a húsok szaga, állaga nem megfelelő, vagy a színe eltér az átlagostól, inkább ne vásároljuk meg.
- Darált húst csak megbízható helyről vegyünk, vagy magunk daráljuk le otthon, és egy napon belül dolgozzuk fel.
- Lejárt szavatosságú, akciós hústermék ne kerüljön a kosarunkba!
- A pácolt húst is hűtőszekrényben tároljuk!
- A húsokat hőkezelés előtt alaposan tisztítsuk meg, vágjuk le az inakat és a felesleges zsíros részeket;
- Hőkezelés során ügyeljünk arra, hogy a hús ne száradjon ki;
- A húsokat alaposan hőkezeljük, egyben sült húsoknál a húsok belseje 75 oC felett legyen.
- Köretként a szokásos rizs/sült krumpli helyett válasszunk nyers salátákat, párolt zöldségeket vagy gabonaféléket (pl. bulgur, köles, kuszkusz, árpagyöngy). A húsféléket mindig megbízható helyről (pl. hentesüzlet, piac) szerezzük be, csak hűtőpultban lévő terméket vegyünk, olyan helyről, ahol az eredetét igazolni tudják.
- A megmaradt húsételt mielőbb tegyük hűtőbe, mert szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan, a maradékot evés előtt, azonban mindig forrósítsuk fel!