Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

UNDORÍTÓ! Egérrágta húsokat árultak, lecsapott a Nébih!

default user icon
MME
Egy Győr-Moson-Sopron megyei húsboltban és a hozzá tartozó előállító helyen tartottak ellenőrzést a múlt héten a Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Az egységben súlyos higiéniai problémákat találtak az ellenőrök...

A szakemberek a leromlott műszaki-, higiéniai állapotú húsboltban és a hozzátartozó előállító helyen számos hiányosságok tapasztaltak, többek között az egység egész területén nem volt folyó meleg víz, hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei. Az eszközfertőtlenítő berendezéseket nem üzemeltették. A mosogatásához, takarításhoz a vizet egy fatüzelésű kazán nyitott tartályából nyerték.

Ez még sajnos a kezdet... 

A létesítmény minden helyisége túlzsúfolt volt. Az épületen kívül, a szabadban is végeztek húsfeldolgozást, az ellenőrzés időpontjában például sertésfejet főztek, de a zsírsütéshez használt üstöt is kint helyezték el. A vizsgálat idején a ládamosó helyiségben épp dugulás volt, a szennyvíz a kolbászt érlelésére használt terembe folyt.

Egerek rágták a húsokat!

A hűtőterekben a csomagolt és csomagolatlan, félkész- és késztermékeket szabálytalanul egy légtérben tárolták. A pácolós hűtőkamrában az ajtókeret levált, a padozat sérült, nem résmentes, az ott tárolt élelmiszeren egérrágás nyomait, egérürüléket találtak az ellenőrök.

hab a tortán

Az egység nem rendelkezett az állati eredetű hulladék tárolására alkalmas hulladéktárolóval sem. Az előállítás során keletkezett selejtet, valamint a kereskedelmi egységekből származó visszárut elkülönítés és jelölés nélkül, egyéb felhasználásra szánt élelmiszerekkel együtt tárolták.

HAB A TORTÁN

Az pedig már csak hab a tortán, hogy adminisztratív problémák is bőven akadtak: a dolgozók egészségügyi alkalmassága 2015-ben lejárt, érvényes egészségügyi nyilatkozattal egyikük sem rendelkezett. Gyártmánylapot 12 termékről tudtak bemutatni, holott az árlista szerint a boltban 50 termékféleséget készítettek. A termelésről napi nyilvántartást nem vezettek, nyomon követési rendszert nem működtettek. Az előállítás nagyságrendje jelentősen túllépi a jogszabályban engedélyezett mértéket.

majdnem 10 tonna rossz minőségű húst foglaltak le!

A szakemberek 120 tétel, több mint 9,5 tonna élelmiszer forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelték el.

A súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt az egység kereskedelmi és előállítói tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek, valamint a vállalkozót kötelezték a termékvisszahívásra. Az üzletből Győr-Moson-Sopron megyei és a környező megyékben található üzletekbe szállítottak termékeket. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Forrás: NÉBIH 

Ezek is érdekelhetnek

Friss