Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nagy kérdés: újrafagyasztható a darált marhahús?

default user icon
MME
Ha mindig tartasz a fagyasztódban egy csomag darált marhahúst, nem érhet meglepetés: könnyen és gyorsan tudsz egészséges, fehérjében gazdag ételt készíteni. A fagyasztott élelmiszerek, így a marhahús felhasználása is némi előrelátást igényel, hiszen időbe telik, amíg a fagyott termék felolvad. De mi történik, ha közben megváltoznak a tervek, és már nincs szükséged a húsra? Valószínűleg nem szeretnéd kidobni, hiszen az pazarlás lenne. Visszafagyasztani az egyszer már kiolvasztott húst? Nem hangzik jól, de nézzük, mit tehetsz!

A kérdés tehát az, hogy visszafagyaszthatod-e a már egyszer felolvasztott húst? A válasz röviden: igen, de nem mindegy, hogyan olvasztottad fel. 

A hús felolvasztásának három lehetséges módja van: hideg vízben, mikrohullámú sütőben vagy hűtőszekrényben. Míg az első két módszer biztonságos és elfogadható, ha azonnal felhasználod a húst, ha nem vagy biztos abban, hogy végül mégis főzni fogsz, inkább a hűtőszekrényes megoldást válaszd.

Ez utóbbi során ugyanis a darált marhahús végig hidegen marad, miközben olvad, így megakadályozhatod a baktériumok elszaporodását. A darált marhahúsban ugyanis könnyen elszaporodnak a baktériumok, különösen a 4 és 60 °C közötti hőmérséklet a „veszélyes zóna”. A hűtőben felengedett darált marhahúst tehát biztonságosan visszafagyaszthatod, hiszen a hűtési lánc nem sérült.

Mit tehetsz, ha nem a hűtőben olvasztottad a húst?

Ha mikróban olvasztottad ki

Akkor sem kell kidobnod, de már lesz egy kis dolgod vele. A mikrós felolvasztás során a darált hús egyes helyeken megfőhet, ezért ha újra vissza szeretnéd fagyasztani, főzd meg teljesen! Magas hőfokon a baktériumok elpusztulnak, így nyugodtan visszakerülhet a fagyasztóba a hús.

Ha hideg vízben olvasztottad ki

Ugyanígy a hideg vízben felengedett darált marhahúst is meg kell főzni, mielőtt újra lefagyasztod. Ha ezzel a módszerrel olvasztasz, nehéz biztosítani, hogy a termék folyamatosan hideg maradjon a kiolvasztási időszak alatt (a hideg hőmérséklet fenntartása érdekében 30 percenként cseréld ki a vizet).

Ha a hús teljesen megfőtt, újra lefagyasztható. Tedd át a főtt húst légmentesen záródó zacskóba, címkézd fel és írd rá a dátumot. Azért, hogy igazán finom ételt készíthess, legkésőbb 3 hónapon belül használd fel!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss