Kevesen tudják, de a lencse igen régóta az emberiség egyik legfontosabb tápláléka. Az apró, kavicsra emlékeztető hüvelyes már több mint 10.000 éve szolgálja a javunkat, lát el értékes és nélkülözhetetlen tápanyagokkal.
Így vásároljunk lencsét az újévi lencsefőzelékhez!
Lencsevásárlásánál figyeljünk oda, hogy tiszta, száraz lencsét vegyünk. Lencsét konzerv formájában is lehet kapni, de annak ízét erősen befolyásolja a folyadék, amiben főzték, tárolják.
A lencsének nincs meghatározott eltarthatósági ideje, mégis érdemes egy éven belül felhasználni a felhalmozott készleteket, ám arra figyeljünk, hogy ne keverjük a régebbi és újabb adagokat, mert a lencse főzési ideje megnő, ahogy öregszik. A lencsét légmentesen zárt edényben tartsuk, hűvös, fénytől elzárt helyen.
A megfőzött lencsét 3-4 napig eltarthatjuk a hűtőben, illetve a fagyasztóban nagyjából fél évig eltartható. Főzés előtt válogassuk és öblítsük át, mert a lencseszemek között gyakorta megbújnak kavicsok, kövecskék.
És, hogy hogyan készítsük el? Mutatjuk a kedvenc receptjeinket!