Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újabb megyében ütötte fel a fejét a madárinfluenza

default user icon
MME
Egy létavértesi kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma. A vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki. Az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115 ezres Hajdú-Bihar megyei állomány leölését megkezdték.

A Hajdú-Bihar megyei Létavértes településen is madárinfluenza vírusát azonosította a Nébih laboratóriuma egy nagylétszámú, mintegy 115 ezres állományú kacsatartó gazdaságban. A fertőzött állományban megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. Többek között a fertőzött állomány leölését már gyanú alapján megkezdték a szakemberek, továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

A betegség megjelenésében valószínűleg a közeli tóra járó vadmadarak játszhattak szerepet. A baromfikat jelenleg is kötelező teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etetni és itatni. Az almot szintén úgy kell tárolni, hogy ahhoz a vadmadarak ne férjenek hozzá. Az előírások hamarosan kiegészülnek a kötelező zártan tartással, a fokozott kockázat miatt erről azonban már most érdemes gondoskodniuk a gazdáknak.

A H5N8 vírustörzs a baromfifélékre veszélyes. A betegségről, az aktuális információkról a Nébih folyamatosan frissülő aloldalán tájékozódhatnak. 

Az elmúlt három napban ez már a második gazdaság, ahol a madárinfluenza kórokozóját azonosította a Nébih. Eddig legalább 115 ezer kacsát és 53 ezer pulykát kell leölni. Sok magyar termelő attól fél, hogy az ázsiai országok a megbetegedések miatt azokat az árukat is visszautasítják majd, melyek nem érintettek a fertőzéssel. Ha ez megtörténik, akkor az EU-ban kell majd valahogy értékesíteniük igen nyomott áron.

MADÁRINFLUENZA PUSZTÍT EGY MAGYAR PULYKAFARMON, 53 EZER PULYKÁT VÁGNAK LE >>> 

VEGYI ANYAG SZIVÁROG AZ IKEA BÖGRÉJÉBŐL, EZÉRT VISSZAHÍVJÁK ŐKET >>> 

EZ A MAGYAR BOR LETT A VILÁG LEGDRÁGÁBB BORA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss