Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újabb kukára lesz szükségünk: a konyhai zöldhulladékot is külön kell gyűjteni jövőre

default user icon
MME
Az év elejétől Magyarországon is elindul a biohulladék széles körű, vagyis a konyhai zöldhulladékot és élelmiszer-hulladékot is magában foglaló elkülönített gyűjtése - közölte a környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Raisz Anikó emlékeztetett: júliustól az új koncessziós modellben a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Ezzel együtt a brüsszeli elvárásoknak megfelelően bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak "a szennyező fizet" elve alapján fizetniük kell a termékeik után képződő hulladék gyűjtéséért, elszállításáért és kezeléséért.

A jövő év elejétől kötelező visszaváltási díjas rendszer működik majd Magyarországon, amely hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt sikerüljön elérni a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát - tette hozzá.

Januártól pedig megkezdődik a biohulladék széles körű elkülönített gyűjtése is, amely biztosítja, hogy a hasznosítás eredményeként a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakókon lerakott települési hulladék biológiailag lebomló tartalma - ismertette az államtitkár.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendelet rögzíti, hogy az érintett háztartások az elkülönített gyűjtési rendszerben az erre a célra rendszeresített "hulladékgyűjtő edényzetben" gyűjthetik a háztartásokban képződő konyhai zöldhulladékot (nyers zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, teafű, fűszerek, gyógynövények, tojáshéj) és a konyhai élelmiszer-hulladékot (hulladékká vált konyhai ételt és élelmiszert). A gyűjtésre szolgáló hulladékgyűjtő edényzetet, valamint a biohulladék átvételét, gyűjtését és elszállítását a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja. A koncessziós társaság elsősorban házhoz menő gyűjtést vezet be, de emellett lehetőség lesz a biohulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő pontokon, és a későbbiekben a társaság vagy koncesszori alvállalkozó által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvaron is leadni. A kerti zöldhulladék átvétele az eddigi megszokott rend szerint folytatódik.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss