A Design Hét évek óta nagy esemény Budapest életében, ami már nem csak a MOME hallgatóit érinti. A programok színvonala arra enged következtetni, hogy a szervezők naprakészek a design minden területén. A gasztronómia évről-évre egyre nagyobb teret követel magának a többi design ágazat mellett - ajánlunk néhányat a tematikus programok közül!
Tapas - gasztro-dizájn kiállítás az Iparművészeti Múzeumban
Az idei Design Hét díszvendége Spanyolország, így a gasztronómiai programokkal a spanyol konyhára kaphatunk némi rálátást.
A Tapas- spanyol gasztro-design kiállítás az Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg a rendezvény utolsó napjáig. A tárlat három fő témaköre - a konyha, az asztal és az étel - humoros, látványos és legfőképpen profi designtárgyakon keresztül mutatja be, hogyan ötvöződhet étel és design. A kiállításon találkozhatunk az elismert Marti Guixé food designer munkáival, aki előadást is tart arról, hogyan kapcsoljaössze munkáiban a két szakterületet.
Bocuse d''Or - a felkészülés
A legnagyobb szakácsversenyen bemutatott gyönyörű és isteni ételek mögött nyagyjából egy hadseregnyi ember több hónapos munkája áll. A Design Héten bemutatkoznak az APLI Design munkatársai, a magyar Bocuse d''Or csapat formatervezői. Október 1. és 3. között kerekasztal-beszélgetésen és akapcsolódó kiállításon bevezetnek bennünket a felkészülés legrejtettebb titkaiba.
Persze fontos a design, de az ételekben mégiscsak az a legjobb, ha meg is tudjuk kóstolni őket. Összegyűjtöttük a workshopokat!
Emlékek cukrászdája
Góg Angéla food designer retró süteményeivel a gondtalan gyerekkort idézhetjük fel. Elmélete szerint, az ízek ugyanúgy előhívhatják régi emlékeinket, mint egyes tárgyak, vagy érzések. A szakember több száz, személyes történetet dolgozott fel, amelyek alapján megállapított öt különböző emléktípust. Az emléktípusok segítségével alkotta meg a süteményeit.
A Levande Chocolaterie-ben egyedi öntőformák segítségével Gaudi hexagon cementlapjait készíthetik el csokoládéból az időben jelentkezők. Ezenkívül megismerkedhetünk többféle csokoládétemperálási technikával, illetve betekintést nyerhetünk a kézműves csokoládék világába.
Tudatos jövő
A design mellett megjelenik a környezetvédelem és a fenntarthatóság. A környezettudatos étkeztetés iránt elhivatott Felelős Gasztro Hős és az egészséges ételeket árusító Fruccola étterem összefogása eredményezte a "És mi van otthon" című előadást, melyen egy osztálynyi gyerek vehet részt október 1-én. Az előadáson a gyerekek megismerkedhetnek a környezettudatos étkezés, a tudatos vásárlás legalapvetőbb fogalmaival mint a szezonalitás, az élelmiszer-szállítás vagy a komposztálás.
Design menü a Fruccolában
Az étteremben, a Design Hét teljes időtartama alatt megkóstolhatjuk a design menüt, ami a következő:
Köles-karfiol püré lenmagolajjal, fűszeres csicseriborsó konfitált fokhagymával, cékla carpaccio, chilis-korianderes sütőtök, polenta chips, fűszeres mandulaszósz
Édesburgonya puding karamellizált dióval
Zamatos-virágos tea
Tapas buli a Ankertben
A spanyol tematika jegyében igazi pörgős szombatra invitál minket az AnKert és az Edinas Paper Installations. A Fashion-Gourmet-Fiesta névre keresztelt programsorban lesz főzés, divatbemutató és buli, spanyol borokkal, tapasokkal és zenével. A helyek száma korlátozott, érdemes jelentkezni!