Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újabb érv a szoptatás mellett

Egy kutatás szerint azok a babák, akiket legalább hat hónapig szoptatott az édesanyjuk, lényegesen egészségesebbek – mentális szempontból is.

A Telethon Intézet az elmúlt 16 évben mintegy 2500 nyugat-ausztrál gyermek növekedését és fejlődését követte végig. A munkacsoport egyik tagja, Dr. Wendy Oddy elmondása szerint az anyatejben található bioaktív faktorok fontos szerepet játszanak a gyermek agyának korai, gyors fejlődésében.

„Még ha egyéb tényezőket is figyelembe veszünk, úgymint a szülők szocio-gazdasági helyzete, iskolai végzettsége vagy a boldog családi légkör, akkor is elmondhatjuk, hogy azok a gyerekek, akik édesanyjuk legalább hat hónapig szoptatott, a lelki problémákat tekintve kisebb kockázattal rendelkeznek” – nyilatkozta Dr. Oddy.

A kutatás szerint a kevesebb, mint hat hónapig tartó anyatejes táplálás 52%-kal növelte meg a lelki problémák kockázatát 2 éves korban, 55%-kal 6 éves korban, 61%-kal 8 éves korban és 37%-kal 10 éves korban. Az analízist a 2, 6, 8 és 10 éves korú gyermekek viselkedését tudományosan rögzítő listák alapján végezték. Dr. Oddy szerint az anyatejjel táplált gyermekek között jelentősen kevesebb volt a kötelességmulasztó, agresszív és antiszociális viselkedésű, kevésbé voltak depressziósak, szorongóak és zárkózottak.

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss