Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Új kényeztető Nespresso ízek a trüffeltől a créme brulée-ig

default user icon
MME
Az idők során a kávék és a desszertek folyamatosan egymásra hatva változnak. A Nespresso új ízei, a BARISTA CREATIONS Vanilla Éclair, a Caramel Crème Brûlée és Cocoa Truffle kávék éppen ennek a kölcsönhatásnak a jegyében születtek, elkészítésüket ikonikus francia desszertek inspirálták.

A XVII. századtól sorra nyíltak kávéházak, a sikkes találkozóhelyek Európa nagyvárosaiban, az elsők között a Ruszwurm Budapesten, ezután pedig az 1800-as évek végén, a Monarchia idejében sokasodtak meg, ekkor nyílt a New York, a Hadik, a Centrál és a Gerbeaud is. „A cukrásztermékek és a kávé mindig kéz a kézben jártak a kultúránkban” – hívja fel a figyelmet Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete. „Míg eleinte inkább a kávé inspirálta a süteményeket, ma már azt is megkóstolhatjuk milyen egy igazán kényeztető „desszert-stílusú kávé”.

„A régi baristák a klasszikus süteményekhez illő, tradicionális kávét készítettek, míg ma a globális tudásáramlásnak hála, kifinomultabb, összetettebb harmóniák uralkodnak mindkét területen.” – mondja Márkosi Balázs. „Az új Barista Creations kávékat úgy alakítottuk ki, hogy tökéletes összhangot teremtsenek a kávé pörkölt karaktere, a természetes ízesítés és a tej édeskés íze között.”

Vanilla Éclair kávé: egy bársonyos espresso, amelyet az elegáns vaníliaíz tesz igazán különlegessé.

Caramel Crème Brûlée kávé: karamellás ízével lágyítja a latin-amerikai Arabica kávék pörkölt ízjegyeit, és a kávé gazdag, krémes textúrája édessé varázsolja az egész napot.

Cocoa Truffle kávé: a kakaó és az espresso pirított gabonás aromáinak keveredése étcsokoládés trüffelre emlékeztet.

Mihályi László, Magyarország egyik leghíresebb cukrásza, a váci Mihályi Patisserie tulajdonosa a három új ízről a következőket árulta el: „A francia cukrászok rég tudják, hogy a kávéhoz jól megy az Éclair, ami eredetileg is egy égetett tészta selymes kávékrémmel párosítva. Remekül működik a sült „tésztássága” a kávékrémmel. A créme brûlée a világ legkrémesebb krémje; a kávé és a créme brûlée tökéletes párosítás, és akkor még nem említettük a karamellt, a roppanós karamellizált cukrot a krém tetején! A kávékollekció harmadik tagja a trüffel, amiből számtalan variáció létezik. Itt a kakaóbab íze és a kávé tökéletes egymásra találásáról beszélhetünk, amelyben a csokoládé kibővíti az állagok és textúrák skáláját”.

Márkosi Balázs azt is elmondja, hogyan jöttek létre ezek az ízek, mit fognak találni bennük az ínyencek. „Az új kávék alapját közép- és dél-amerikai kávékból készítettük el.

A pörkölésnél és a kávészemek kiválasztásánál is arra törekedtünk, hogy a kávéból kihozzuk a természetes édességet, ehhez a Latin-Amerikában elterjedt Bourbon kávéfajta lett a tökéletes alap, melyet ha világosra-közepesre pörkölünk, akkor süteményes, szinte piskótás ízvilágot produkál. Jellegzetessége még, hogy rendkívül telt, krémes érzetű. Első kóstolásra - akár feketén is - azt vehetjük észre, hogy szinte eltűnt a kávéból a gyümölcsösség, ugyanakkor édeskésebb, teltebb, a textúrája pedig krémesebb. Az alapkávé a természetes vanília, karamell és kakaó ízesítést is kiemeli, még harmonikusabbá teszi, így tejjel vagy tejhabbal elkészítve ezek az új kávék tényleg olyanok, mint egy desszert.”

De nem csak a desszertek inspirálhatják a kávét, hanem a kávé a desszerteket is.

Mihályi László rengeteg finomságot készített már kávéval. “Amikor kávét vagy kakaóbabot kóstolunk, annyi íz, ízpárosítás, illat szabadul fel, hogy a határ a csillagos ég” - mondja. “Be kell vallanom, hogy kávérajongó vagyok, mindig is a mindennapjaim része volt. A gyerekkorom egyik legmeghatározóbb emléke a szüleim által készített kávé illata, ahogyan a kertben található barackfákon lévő gyümölcs illatával találkozik. Nem véletlen, hogy számos barackos-kávés édességet készítettem már. Rengeteg ízt találunk meg a különféle kávékban a karamelltől a citrusokon át a piros gyümölcsökig, így nagyon sokféleképpen párosítható alapanyag. A desszertválaszték egy részének a gerince lehet, a hideg fagylalttól a kávés süteményekig” - fogalmaz a szakember.

A kávét sokféleképpen bele lehet építeni a süteményekbe, erről is mesél: “Készítünk ropogós desszert alapokat, belekeverjük a kakaóbabbal, pekándióval összetört pörkölt kávét, ami kellemes roppanósságot, hosszú utóízt és nagyon jó ízillatolást ad. Szoktunk főzni egy kávé extra nevű szirupot, ami tulajdonképpen egy redukció. A bevonatoknál nagyon fontos, hogy megmaradjon a fényesség, a hártyaszerű fényes állag. A kávé nálam ott van a dobogón a legkedvesebb ízek között, feketecseresznyével tökéletes párosítás. Egy ízekkel, illatokkal foglalkozó gourmet számára az egész világ benne van az ízekben, illatokban”.

Hogyan lehet kávé és desszert között tökéletes harmóniát alkotni? „Kétféle úton indulhatunk el a párosok megalkotásakor: vagy felerősítjük a desszertben a hasonló jegyeket, vagy komplementer ízekkel egészítjük ki azokat. Tegyük fel, hogy van egy etióp kávénk, aminek a bergamot és az áfonya a fő jellemzői. Ebben az esetben például törekszünk arra, hogy ez az összetett gyümölcsösség jelenjen meg a desszertben is. A kávéknál épp úgy, mint a boroknál, egészen új dimenziókat képes kihozni az ételből egy-egy jól eltalált kombináció” – mondja Márkosi Balázs.

A BARISTA CREATIONS kávék mellett a Nespresso bemutatja legújabb Nespresso Atelier kávégépét, amivel otthon is igazi szakértő módjára, még precízebben és kreatívabban készíthetjük el kedvenc kávéinkat hat különböző forró és hideg recept szerint, akár növényi italokból is. A kávégép a pohárban éppen annyi tejet habosít fel, amennyire egy recepthez szükségünk van, így nincs pazarlás.

7 DOLOG, AMI A TESTEDDEL TÖRTÉNIK, HA KÁVÉT ISZOL!>>> 

7 OK A FEKETE MELLETT: EZÉRT ÉRDEMES MINDENNAP KÁVÉT INNI>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss