A tzatziki elkészítéséhez egy sűrű lyukú szűrőbe öntjük a görög joghurtot, és 3-4 órán - vagy egy éjszakán át - hagyjuk lecsöpögni.
Meghámozzuk az uborkát, hosszában kettévágjuk, kikaparjuk a magját, és egy nagylyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk, és kb. fél órát állni hagyjuk.
Az uborkát alaposan kinyokodjuk, egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a lecsöpögtetett joghurtot, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat, összekeverjük, és fogyasztás előtt legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
A tzatziki igazi titka az eleve sűrű, mégis lecsöpögtetett görög joghurt. Megmértem, és számomra is döbbenet volt, hogy a 3,5 dl joghurtból 1 dl víz csöpögött le 8 óra alatt. - MME