Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Innen NE rendelj tűzifát! Netes csalókra figyelmeztet a hatóság

default user icon
MME
Az megugró energiaárak miatt, az utóbbi hónapokban rendkívül megnőtt a kereslet a tűzifa iránt - és ezzel párhuzamosan az ebből a helyzetből hasznot húzni kívánó csalók is megjelentek.

Az utóbbi hónapokban a tűzifa iránt megnőtt kereslet miatt, az ennek farvizén elevező csalók is aktívabbá váltak. A fokozottabb hatósági ellenőrzés miatt, a hivatalos hirdetőfelületeken jelentősen szűkült a mozgásterük, ezért egyre többen próbálnak szerencsét a Facebook Market Place-n.

A közösségi médiában sok esetben fiktív profillal, a hirdető azonosítására alkalmas adatok nélkül, olykor irreálisan alacsony áron kínálják eladásra a tűzifát. A közzétett hirdetések csaknem 90%-a valamilyen szempontból aggályos. Kockázatossága miatt a „facebookos” tűzifavásárlás alapvetően nem, de legalábbis kellő körültekintéssel ajánlott! - figyelmeztet honlapján a Nébih.

Ha pedig valaki mégis úgy dönt, hogy a Facebookról szerzi be a kályhába valót, ügyeljen arra, hogy kizárólag legálisan működő kereskedőtől vásároljon, akinek a Facebook-hirdetése is tartalmazza az ún. EUTR technikai azonosítószámot, valamint a legtöbb esetben a saját honlap elérhetőségét is.

15 tipp a biztonságos tűzifa vásárláshoz:

1. Vásároljunk ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
2. A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
3. Ha hirdetés alapján vásárolunk, ellenőrizzük, szerepel-e benne az EUTR azonosító. Enélkül érdemes más eladót keresni.
4. Ha van EUTR azonosító, ellenőrizzük a számot a Nébih honlapján!
5. Ellenőrizzük a telefonszámot a Nébih feketelistáján! A hirdetésben szereplő technikai azonosítószám (formátuma AB1234567) valódisága ezen az oldalon ellenőrizhető.
6. Soha ne utaljunk előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
7. Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessünk. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utaljunk.
8. Tűzifát csak szállítójeggyel vegyünk át!
9. Lerakodás előtt alaposan nézzük meg a kiszállított fát!
10. Legyünk nagyon óvatosak, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást! A magas fajlagos szállítási költség mellett sem nekünk, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni!
11. Ha tehetjük, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegyük a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
12. Ha tömegre vásárolunk tűzifát, figyeljünk oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessünk.
13. Ha frissen kitermelt faanyagot vásárolunk, igyekezzünk minél hamarabb felhasogatni, és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk.
14. Ha száraz fával fűtünk, akár 30%-ot is spórolhatunk!
15. Ha azt tapasztaljuk, hogy átvertek minket, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizzük meg az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezzünk fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban – elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek - és írjuk panaszt a Nébih-nek!

 

A Nébih kéri a tűzifavásárlóktól, ha aszükséges adatok bármelyike hiányzik a Facebook-hirdetésből vagy a hirdető személye nem egyezik meg a technikai azonosítószám tulajdonosával, ne kössenek üzletet, mert nagy valószínűséggel csalóval van dolguk!


Ezek is érdekelhetnek

Friss