Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koszos a tűzhelyed? Ezzel a trükkel olyan lesz, mintha új lenne!

default user icon
MME
Nincs otthon tűzhelytisztító? Semmi gond! Mutatunk két teljesen hétköznapi alapanyagot, melyek minden háztartásban fellelhetők, és melyekkel csillogóvá varázsolhatod a tűzhelyedet!

Valószínűleg a te tűzhelyeden is van néhány makacs folt, amit a napi főzések utáni kisebb takarítással nem tudsz eltüntetni. A házi praktikák sora végtelen: íme kettő, amivel biztosan sikerül rendbe tenni a a tűzhelyedet.

A legjobb, ha minden főzés után megtisztítod a tűzhelyet. Csábító lehet a gondolat, hogy azonnal hozzákezdj a munkához, ahogy elkészült az étel, de fontos megvárni, amíg a tűzhely teljesen kihűl. Egyrészt megégheted magad, másrészt egyes főzőlapok – különösen az üveg felületűek – károsodhatnak a tisztítószerektől.

Ami mindig kéznél van

Kezd egy olyan konyhai alapanyaggal, amely minden háztartásban megtalálható: a citrommal. Egyenlő arányban keverj össze citromlevet ecettel, és máris kész a természetes zsíroldó szer. Permetezd az oldatot a tűzhelyre, hagyd állni kb. 15 percig. Előfordulhat, hogy az égők körüli erős szennyeződések eltávolítására a citromos-ecetes keverék nem lesz elég. Szórj az égett foltokra szódabikarbónát, és finoman súrold át szivaccsal vagy puha kefével. A citromot félbevágva közvetlenül is dörzsölheted az üveg- vagy fém főzőlapokat, hogy extra fényt kapjon a felület.

Az olaj is tökéletes

Ha kifogytál a citromból, próbáld ki az olajat. Furán hangzik, és úgy tűnhet, hogy csak tovább növeled a káoszt, de egy kis mennyiségű növényi olaj – főleg az olívaolaj – fellazítja a zsírfoltokat. Ezután már elég lesz enyhe tisztítószeres vagy ecetes ronggyal áttörölni a tűzhelyet.

Olvasd el további praktikáinkat is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss