Jó kis tűzrakó helyek minden környéken vannak, vagy a kertben egyszerűen ki lehet alakítani egyet. A bevásárlólista nem hosszú, füstölt szalonna, kenyér és hagyma kell csak. Jó, ha van egy éles késünk vagy bicskánk és a gyufát se felejtjük otthon. Ha nem éjszakázunk sátorban az erdőben, érdemes előre felkészülni lélekben: A szalonnasütés után még éjjel célszerű hajat mosni, különben másnap húzhatjuk újra az ágyneműt is.
Tűzrakás
A nagy tűzhöz sok fa kell. Érdemes még világosban, jóval a tűzrakás előtt sok-sok fát összeszedni. Bonyodalom származhat ugyanis belőle, ha sötétben, éhesen, néhány sör után indulnak a csapat férfitagjai fát gyűjteni. Ha otthon szalonnázunk, vehetünk fát az erdészetben vagy tüzéptelepen is. Tűzrakáskor néhány apróságra érdemes odafigyelni! Például nem célszerű a kiültetett és kiszáradt cserepes karácsonyfánk mellett kezdeni. A békesség kedvéért készítsünk a tűz mellé egy nagy vödör vizet is. A tűzrakóhelyet vegyük körbe téglával, kövekkel, agyaggal! Ne hagyjuk a tüzet őrizetlenül, és ha végeztünk, mindig győződjünk meg róla, hogy a tűz kialudt.
A tűzhöz kell gyújtós, aprófa és tűzifa. És persze a gyufa. Középre gyújtóst teszünk (például fű, szalma, fakéreg, papír, a lényeg, hogy legyen száraz), aprófával körülvesszük, és levegősen, piramisszerűen köré állítjuk a tűzifákat. A fakérgek közül a nyírfa a leggyúlékonyabb, ezt még nedvesen is viszonylag könnyű meggyújtani.
A nyárs
Ha mi készítjük, a kökény, az akác és a fűzfa a legalkalmasabb nyársnak. Éles bicskával a végét lapos-hegyesre faragjuk. Néhány száz forintért profi nyársakat kapni barkácsáruházakban, hipermarketekben is.
A hagyma, a kenyér és a szalonna
Fogyókúrázók, kérjük, ne olvassák tovább cikkünket! Köszönjük. A kenyér legyen fehér és vastag. A hagyma sok és vékonyra szeletelt. A szalonnasütéshez füstölt szalonnát használjunk. Ide nem jó a húsos bacon, sem az abált szalonna. A szalonna tetejét először bevagdossuk/beirdaljuk úgy, hogy a zsír egy helyre folyjon majd. Ha a szalonnabőrbe kis nyílást vágunk, a nyársat ezen keresztül tudjuk átdugni, így nem fordul el és nem esik le, hiszen tartja a bőr. A zsírt a tűz melletti tányérokra vagy papírra szeletelt hagymakarikákkal fedett kenyérre csorgatjuk, a megsült szalonnát rádarabolhatjuk vagy egészben is haraphatjuk. Persze mindenki másképp szereti, van, aki az egész hagymát is megsüti, és megsülve teszi a kenyérre a hagymadarabokat.
A szalonnasütő típusok
Az emberek személyisége látványosan megnyilvánul szalonnasütéskor.
Az első, aki nyársat ragad és a még szinte be sem gyulladt a tűz, már a közepébe tartja a szalonnát, ő a Hübelebalázs. Zsír alig lesz a kenyerén, de szalonnája kívül garantáltan szétég, belül pedig nyers marad.
A Precízion kenyerén bezzeg sosem fekete a zsír, a végtermék pedig tökéletesen egyenletes zsíroskenyér: átsült szalonnadarabok és hajszálvékony hagymakarikák.
Az Anyácska/Apácska típus mindenkinek segít nyársat faragni és a szalonnát feltűzni. Ha elszaladsz egy italért, szívesen tartja a nyársadat, és biztos, hogy ad egy falatot az ő zsíroskenyeréből a Hübelebalázsnak.
A Főnök-típus kezében sosem látsz nyársat, valahonnan mégis mindig van pöpec módon elkészített zsíros kenyere.
A Művész nyársa és a szalonna irdalása különleges, művészien rendezi el kenyerén a hagyma- és szalonnadarabokat. Szinte sajnálja is megenni az eredményt.
Desszert
A sós szalonna után jólesik egy kis édesség. Csoki helyett kipróbálhatjuk a pillecukrot is. Az angolszász országokban nagy divat nyílt tűzön pillecukrot grillezni. Ők a pillecukrot nyárson megpirítják, és csokis keksz közé téve fogyasztják. Állítólag csak az USA-ban évente mintegy 50 millió dollár értékű pillecukrot sütögetnek meg a tűz fölött.
Érdekesség
Magyarországon 2006 szeptemberében volt a tömeges szalonnasütés magyarországi rekordja. 370 tűzrakóhelyen sütött egyszerre mintegy 2200 ember. A fáma arról nem szól, hogy hány kiló kenyér és szalonna fogyott.