Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tűz + Kenyér + Szalonna + Hagyma = Szalonnasütés

default user icon
SB
Szalonnát sütni jó. Szalonnát sütni barátokkal nagyon jó. Szalonnát sütni barátokkal nyári estén, csillagos ég alatt isteni jó.

Jó kis tűzrakó helyek minden környéken vannak, vagy a kertben egyszerűen ki lehet alakítani egyet. A bevásárlólista nem hosszú, füstölt szalonna, kenyér és hagyma kell csak. Jó, ha van egy éles késünk vagy bicskánk és a gyufát se felejtjük otthon. Ha nem éjszakázunk sátorban az erdőben, érdemes előre felkészülni lélekben: A szalonnasütés után még éjjel célszerű hajat mosni, különben másnap húzhatjuk újra az ágyneműt is.

Tűzrakás
A nagy tűzhöz sok fa kell. Érdemes még világosban, jóval a tűzrakás előtt sok-sok fát összeszedni. Bonyodalom származhat ugyanis belőle, ha sötétben, éhesen, néhány sör után indulnak a csapat férfitagjai fát gyűjteni. Ha otthon szalonnázunk, vehetünk fát az erdészetben vagy tüzéptelepen is. Tűzrakáskor néhány apróságra érdemes odafigyelni! Például nem célszerű a kiültetett és kiszáradt cserepes karácsonyfánk mellett kezdeni. A békesség kedvéért készítsünk a tűz mellé egy nagy vödör vizet is. A tűzrakóhelyet vegyük körbe téglával, kövekkel, agyaggal! Ne hagyjuk a tüzet őrizetlenül, és ha végeztünk, mindig győződjünk meg róla, hogy a tűz kialudt.
A tűzhöz kell gyújtós, aprófa és tűzifa. És persze a gyufa. Középre gyújtóst teszünk (például fű, szalma, fakéreg, papír, a lényeg, hogy legyen száraz), aprófával körülvesszük, és levegősen, piramisszerűen köré állítjuk a tűzifákat. A fakérgek közül a nyírfa a leggyúlékonyabb, ezt még nedvesen is viszonylag könnyű meggyújtani.

A nyárs
Ha mi készítjük, a kökény, az akác és a fűzfa a legalkalmasabb nyársnak. Éles bicskával a végét lapos-hegyesre faragjuk. Néhány száz forintért profi nyársakat kapni barkácsáruházakban, hipermarketekben is.

A hagyma, a kenyér és a szalonna
Fogyókúrázók, kérjük, ne olvassák tovább cikkünket! Köszönjük. A kenyér legyen fehér és vastag. A hagyma sok és vékonyra szeletelt. A szalonnasütéshez füstölt szalonnát használjunk. Ide nem jó a húsos bacon, sem az abált szalonna. A szalonna tetejét először bevagdossuk/beirdaljuk úgy, hogy a zsír egy helyre folyjon majd. Ha a szalonnabőrbe kis nyílást vágunk, a nyársat ezen keresztül tudjuk átdugni, így nem fordul el és nem esik le, hiszen tartja a bőr. A zsírt a tűz melletti tányérokra vagy papírra szeletelt hagymakarikákkal fedett kenyérre csorgatjuk, a megsült szalonnát rádarabolhatjuk vagy egészben is haraphatjuk. Persze mindenki másképp szereti, van, aki az egész hagymát is megsüti, és megsülve teszi a kenyérre a hagymadarabokat.

A szalonnasütő típusok


Az emberek személyisége látványosan megnyilvánul szalonnasütéskor.
Az első, aki nyársat ragad és a még szinte be sem gyulladt a tűz, már a közepébe tartja a szalonnát, ő a Hübelebalázs. Zsír alig lesz a kenyerén, de szalonnája kívül garantáltan szétég, belül pedig nyers marad.
A Precízion kenyerén bezzeg sosem fekete a zsír, a végtermék pedig tökéletesen egyenletes zsíroskenyér: átsült szalonnadarabok és hajszálvékony hagymakarikák.
Az Anyácska/Apácska típus mindenkinek segít nyársat faragni és a szalonnát feltűzni. Ha elszaladsz egy italért, szívesen tartja a nyársadat, és biztos, hogy ad egy falatot az ő zsíroskenyeréből a Hübelebalázsnak.
A Főnök-típus kezében sosem látsz nyársat, valahonnan mégis mindig van pöpec módon elkészített zsíros kenyere.
A Művész nyársa és a szalonna irdalása különleges, művészien rendezi el kenyerén a hagyma- és szalonnadarabokat. Szinte sajnálja is megenni az eredményt.

Desszert
A sós szalonna után jólesik egy kis édesség. Csoki helyett kipróbálhatjuk a pillecukrot is. Az angolszász országokban nagy divat nyílt tűzön pillecukrot grillezni. Ők a pillecukrot nyárson megpirítják, és csokis keksz közé téve fogyasztják. Állítólag csak az USA-ban évente mintegy 50 millió dollár értékű pillecukrot sütögetnek meg a tűz fölött.

Érdekesség
Magyarországon 2006 szeptemberében volt a tömeges szalonnasütés magyarországi rekordja. 370 tűzrakóhelyen sütött egyszerre mintegy 2200 ember. A fáma arról nem szól, hogy hány kiló kenyér és szalonna fogyott.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss