hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

TUTE (túrós tepertős) pogácsa

MME MME
120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 60 dkg lisztet (kb. 1:1 arányban finom illetve grízes liszt) 25 dkg margarinnal és 1 tasak sütőélesztővel vagy 2 dkg friss élesztővel elmorzsolunk, majd hozzáadunk 25 dkg tehéntúrót, 1 evőkanál tengeri sót, 1 doboz tejfelt és 1 tojást. Összegyúrjuk alaposan (közepesen lágy tészta kell legyen). Majd éjszakára hűtőszekrénybe tesszük (egyszerűség kedvéért, de lehet keleszteni a szokott módon). Másnap újból összegyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk (mintha beiglit akarnánk), és rákenjük a tepertőkrémet vékonyan. A tepertőkrém: 25 dkg tepertő frissen darálva, só, bors ízlés szerint.

Összetekerjük, mint a beiglit, széleit bahajtjuk, és óvatosan nyújtjuk, hogy a teteje ne szakadjon be. A tetejét bevagdossuk, 4 cm átmérőjű szaggatóval szaggatjuk, tojássárgájával bekenjük. Kiszaggatás után tepsiben állni hagyjuk kb. 1 órát, utána közepes lángon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés

Ez a pogácsa véletlenül sikerült ilyenre, általában túrós pogácsát sütöttem, annak különböző variációit és egyszer gondoltam egyet, mi lenne ha tepertővel kombinálnám. Előtte soha nem sikerült leveles tepertős pogácsát sütnöm. Szerintem az íze is jó, és nem is annyira zsíros.
Ha túl lágyra gyúrom, akkor sütéskor eldől, ezért fontos hogy ne legyen annyira lágy a tészta. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss