Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Turpisságok

Ezen az oldalon kedvedre tallózhatsz turpisságaink között. Ha gondolod, küldhetsz saját turpisságot is az info@mindmegette.hu címre, vagy az alábbi Facebook üzenetküldéssel.


Száraz kenyeret sosem dobok el, ledarálom prézlinek.

Beküldő: Varga Istvánné Joli


A canellonikat könnyen megtöltheted, ha nyomózsákból vagy levágott sarkú nejlonzacskóból nyomod a tésztába a tölteléket.

Beküldő: Kata


Ha töpörtyűs pogácsát sütök, nem darált töpörtyűt veszek, hanem egészet, és azt kézzel, esetleg sodrófával nyomkodom össze, így nagyobb darabok is lesznek a benne. Még a bőréből is feldarabolok, öszetördelek valamennyit. Így a pogácsa sokkal finomabb, mert itt-ott rá lehet harapni egy-egy töpörtyűre...

Beküldő: Anikó


Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.

Beküldő: Varga Istvánné Joli


Ha rántott húst sütök, panírozáskor a tojásba tejet és lisztet is teszek, így vastagabb lesz a hús bundája.

Beküldő: Varga Istvánné Joli


A rántott húst mindig lassú tűzön sütöm, az első oldalát fedő alatt, mert így marad szép világos és puha.

Beküldő: Varga Istvánné Joli


Nem penészedik meg a gyümölcs, ha a gyümölcstálba fokhagymát teszünk.

Beküldő: Szilvia


Nem fut ki az olaj a hús sütésekor, ha egy parafadugót teszünk az olajba.

Beküldő: Teréz


Az őrölt pirospaprika úgy őrzi meg színét és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába /üveg, porcelán/.

Beküldő: Syromanila


A rántás nem lesz csomós, ha felengedés előtt sót teszel bele.

Beküldő: Katinka 48


Ha a rántott húsokat réteslisztben kezded panírozni, egyenletesebb lesz a felülete, és nem hólyagosodik fel sütéskor.

Beküldő: Katinka 48


Ha nem szeretsz szenvedni a gomba panírozásával, ne tányérban, hanem fedeles dobozban panírozz. A megpucolt gombákat belerakod először a lisztes dobozba, összerázod kicsit (nem törik szét a gomba), majd át a tojásos dobozba, összerázod kicsit, és jöhet a zsemlemorzsa. Így ezzel a módszerrel egyszerre több gombát tudsz panírozni, és egyenletes is lesz mindenhol.

Beküldő: Diána


Ha avas a zsír, egy szelet szikkadt kenyeret süss meg benne, magába szívja az avas ízt.

Beküldő: Gábor


Rántott sajtot úgy süthetsz a kifolyás veszélye nélkül, ha a dupla panírozás után (liszt-tojás, liszt-tojás és csak utána a zsemlemorzsa) kb. 20 percre a mélyhűtőbe teszed, majd forró olajban, gyorsan sütöd meg.

Beküldő: Emma


A darált mákot - akár cukorral együtt - a fagyasztóban szoktam tárolni. Hónapokig eláll, egyből lehet használni, nem kell kiolvasztani, nem áll össze.

Beküldő: Rita


A petrezselyemzöldet nagy mennyiségben húsdarálón daráljuk le, a pépet jégkockatartóban vagy bonbonos dobozban fagyasszuk le, így szükség szerint, kiolvasztás nélkül használhatjuk.

Beküldő: Rita


Ha nokedlit készítek levesbetétnek, teszek a tésztájába apróra vágott petrezselyemzöldet. Finom ízt ad, és jól mutatós is.

Beküldő: Lívia


A pirospaprikát kicsi csavaros üvegekbe teszem, a fedő alá fóliát teszek, hogy biztosan  légmentesen záródjon. Felhasználáskor így kicsi mennyiség van elől (sötét zárt polcon), s a  3-4 éves paprika még mindig friss, zamatos és piros színű.

Beküldő: Anikó


A narancs vagy citrom vékonyan hámozott héját megszárítjuk, kávédarálón ledaráljuk. Hetekig eltarthatjuk jól záródó üvegben, sütéshez használhatjuk.

Beküldő: Marcipán


A krumplis tésztához való héjában főtt krumplit nem hámozom meg (úgyis mindig túl forró). A krumplinyomón fennmarad a krumpli héja és egy mozdulattal villával ki lehet emelni.

Beküldő: Pusikó


Ha a csirke- és pulykamellet egy jó napra fokhagymás, sós, esetleg szerecsendiós tejben áztatod, kirántva is omlós omlós, puha lesz.

Beküldő: Sára


Az enyhén avas zsírt megmentheted, ha szeletelt hagymával felforralod, majd átszűröd.

Beküldő: Énénén


Ha a sáfrányt használat előtt egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, intenzívebb íze lesz.

Beküldő: Irsis


A sertesmájat egy éjszakára áztasd tejbe. Elkészítés előtt akár meg is sózhatod: puha marad.

Beküldő: Margó


Nyáron különleges formájú jégkockákat tudsz készíteni, ha egyes bonbonfaják műanyag tartóiban fagyasztod ki a vizet.

Beküldő: Rózsa


Ha télen veszel paradicsomot és paprikát (amikor ugyebár nem olcsó), úgy tudod eltárolni sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagolod szalvétába, és egy papírdobozba téve teszed a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll.

Beküldő: Rózsa


Ha nagyobb mennyiségű petrezselymet vagy kaprot vásárolsz, és nem használod fel azonnal, a maradékot tekerd papírtörülközőbe, és FEKETE zacskóba tedd. Nem éri fény, tehát tovább eláll.

Beküldő: Rózsa


A megmaradt tojásfehérjét érdemes lefagyasztani úgy, hogy a doboz tetejére ráírjuk, hány fehérje van benne. Így később felhasználható pl. néger kockához, fehér püspök-kenyérhez.

Beküldő: Marcipán


Készítsünk oranzsádot és citronádot: a narancs vagy citrom héját apró kockákra vágjuk, néhány napig hideg vízben, naponta cserélve áztatjuk. Majd 1 kanál gyümölcshéjhoz 1 kanál cukrot adunk, és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Addig főzzük, amíg a lé elfő róla. Hűtőben hetekig eláll, és a gyümölcskenyerekhez felhasználható.

Beküldő: Marcipán


Régi fogkefével gyönyörűen letisztíthatjuk gáztűzhelyünk rózsáját.

Beküldő: B. Zsuzsa