Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Turpisságok

Ezen az oldalon kedvedre tallózhatsz turpisságaink között. Ha gondolod, küldhetsz saját turpisságot is az info@mindmegette.hu címre, vagy az alábbi Facebook üzenetküldéssel.


A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz „cipőtalp”, ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Beküldő: Boribakter


A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.

Beküldő: Jutka


Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben – lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

Beküldő: Boribakter


Általában minden gyümölcs hűthető – kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve már nem.)

Beküldő: Boribakter


Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!

Beküldő: Boribakter


Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Beküldő: Boribakter


Megmaradt a tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, illetve habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.

Beküldő: Boribakter


Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

Beküldő: Kiskivancsi


A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

Beküldő: Sáfrányné


A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.

Beküldő: Sáfrányné


Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

Beküldő: Boribakter


Sütés-főzés közben az „üresjáratokat” mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet – plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem.

Beküldő: Boribakter


Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét – salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.

Beküldő: Boribakter


A legjobb vízkőoldó a citromsav (ráadásul olcsó is). Használt fogkefe és citromsav segítségével pillanatok alatt eltávolítható a vízkő a vízcsapról és a mosogatóról is.

Beküldő: Judit


A rántott hús készítésénél a panírozott húst olajba mártom, és egy lemezplatnin megsütöm, így nem szívja meg magát, és sokkal finomabb is lesz.

Beküldő: László


A zöldfűszereket, petrezselymet, zellert, stb. ledarálva, vagy apróra vágva bevizezett jégkockatartóba teszem, így fagyasztom le. Egy kocka elég egy levesbe, könnyen kezelhető, helytakarékos.

Beküldő: Ági


Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

Beküldő: Ági


A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.

Beküldő: Ági


A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.

Beküldő: Ica


A szikkadt kenyeret apró kockára vágom, megszárítom, és légmentesen zárható dobozban tárolom, levesbetétnek használható.

Beküldő: Varga Istvánné Joli


A nyersen lereszelt burgonya nem barnul meg, ha egy kanál aludttejet keverünk bele.

Beküldő: Sáfrányné


Halfilézéskor ha a hal farkát sóba mártott ujjakkal fogjuk meg, nem csúszik el a hal.

Beküldő: Sáfrányné


Ha a megtöltött paprika minden oldalát kevés olívaolajon megpirítjuk, és csak után tesszük a paradicsomos mártásba, egyedi, nagyon finom ízt kap.

Beküldő: Anyapinta


Nem lesz csomós a rántás, ha a lisztet a hideg zsiradékba kevered el, és csak utána teszed fel a tűzre.

Beküldő: Valcsi


A gyümölcsleves sokkal finomabb lesz, ha tejfölben elkevert pudingporral habarjuk be. Kicsit savanykás, de mégis krémes, mintha tejszínt is használtunk volna.

Beküldő: Valcsi


A maradék tojásból csipetkét gyúrok, ezt kicsi tálcán szétterítve megfagyasztom, így mindig van csipetkém, amikor gyorsan kell.

Beküldő: Varga Istvánné Joli


Zöldfűszereket, petrezselymet vagy zellerlevelet vagdalva teszem zárható dobozba, így fagyasztom le, amikor használom, villával tudom belekaparni az ételbe.

Beküldő: Varga Istvánné Joli


Ha a hagyma gyorsan romlik, apróra vágva lefagyasztom. Jól zárható, vastagfalú műanyag dobozba teszem, mert erős *illata* van!

Beküldő: Varga Istvánné Joli


Ha kevés a fokhagyma, megdarálom /összetöröm/, és étolajba teszem, így megszaporíthatom, mert az olaj átveszi az aromát.

Beküldő: Varga Istvánné Joli


A megszáradt élesztőt nem kell kidobni, mert kevés vizzel leöntve újból használható lesz.

Beküldő: Varga Istvánné Joli