Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós zserbó III.

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A kakaós lapokhoz:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 6 dkg vaj (vagy zsír)
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • A sárga laphoz:
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 dkg vaj (vagy zsír)
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1-1,5 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • porcukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • Valamint:
  • sárgabaracklekvár
  • darált dió
  • vaníliás cukor
  • A tetejére:
  • 10 dkg csokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

Elkészítés: Egy tálba beletesszük a lisztet, majd hozzáadjuk a puha vajat (vagy zsírt), elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a kakaót, és jól összekeverjük. Ezután kanalanként hozzáadjuk a tejfölt, és könnyen nyújtható tésztává összegyúrjuk (a tejfölt apránként tegyük bele, nehogy túl lágy tésztát kapjunk).

Ezután kétfelé vesszük a tésztát, és 2 gombócot gyúrunk belőle, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük.

Asárga lapot ugyanígy készítjük el. Ezután a hűtőbe tesszük felhasználásig.

A töltelékhez tálba tesszük a túrót, és villával kicsit összenyomkodjuk. Hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojások sárgáját, és jól összekeverjük.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához keverjük.

Egy 22 x 32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a hűtőből kivett és kinyújtott sárga tésztát belehelyezzük (én ezt a tésztalapot a sütőpapíron nyújtottam ki, és úgy helyeztem bele a tepsibe). Ezután ízlés szerint megkenjük a tésztát lekvárral, majd megszórjuk a darált dióval és a vaníliás cukorral.

Kinyújtjuk az egyik barna tésztát, majd befedjük vele a tepsiben lévő lekváros-diós tölteléket. Ezután vékonyan megkenjük lekvárral, és megszórjuk darált dióval (ez a lekváros-diós réteg vékonyabb legyen, mint az előző lapon lévő). Ezután óvatosan rákanalazzuk a túrós masszát.

Végül kinyújtjuk a másik barna tésztát is, és óvatosan befedjük vele a túrós masszát. Tetejét villával több helyen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes lángon 45-50 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél, 150 fokon 45 percig sütöttem). A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt.

Egy tábla tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztunk, majd hozzáadunk 2 evőkanál étolajat, és simára keverjük. A teljesen kihűlt tészta tetejére csorgatjuk, és egyenletesen elsimítjuk. Pár perc alatt a csokoládé megdermed a sütemény tetején.

Tálalás előtt éles késsel, ízlés szerint a tepsiben felszeleteljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss