Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós sütemény erdeigyümölcs-mártással

60 perc
egyszerű
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • 15 dkg fehér tönkölyliszt
  • 30 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 6 dkg puha vaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • A gyümölcsmártáshoz:
  • 1 csomag erdei gyümölcs mix (30 dkg)
  • 2 ek cukor
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 mk pektin vagy dzsemfix
  • A tetejére:
  • 5 dkg porcukor

Elkészítés

  1. Egy 30 x 20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy kikenjük zsiradékkal és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 185 fokra.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a túrót, majd a sütőporral elkevert lisztet, és egyenletesen eldolgozzuk a masszában.
  3. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan és apránként forgatjuk a masszába, hogy ne törjön össze.
  4. A tetejét sütés előtt megszórjuk porcukorral (így a tetejére vékony, karamellizált cukorréteg sül, amitől még finomabb lesz). Előmelegített sütőben, 185 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor még kevés porcukorral megszórjuk a tetejét.
  5. A gyümölcsmártáshoz a gyümölcsöt egy kis nyeles edénybe tesszük, hozzáadjuk egy fél citrom levét, kevés cukrot és a pektint vagy dzsemfixet. Az egészet 2-3 perc alatt összeforraljuk, majd lehűtjük. Ha a magokat nem kedveljük, átpasszírozzuk egy szűrőn. A túrós sütemény mellé kínáljuk.

MÉG TÖBB ISTENI TÚRÓS SÜTEMÉNY >>> 

Megjegyzés

Ebben a desszertben a vaníliás, légiesen könnyű, túrós sütemény mellett a bogyós gyümölcsök gazdag ízei jól harmonizálnak egymással. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek