hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós rétes leveles vajas tésztából

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 3 rúdhoz:
  • A tésztához:
  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl vagy kefi
  • 1 kávéskanál ecet
  • kevés só
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • ízlés szerint cukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola (elhagyható, én nem tettem)
  • A réteslapok kenéséhez:
  • 1 db felvert tojás
  • olaj

Elkészítés

Elkészítés: A vajas leveles tésztához 5 dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgával, ecettel, tejföllel vagy kefirrel, sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk. Fél óráig pihentetjük.

Ezalatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól átgyúrunk, és cipóra alakítjuk.

A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, a kettőt együtt kinyújtjuk, kétszer összehajtogatjuk, hideg helyen pihentetjük. Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A tésztát 3 cipóra osztjuk. Téglalap alakúra sodorjuk, olajjal lekenjük, zsemlemorzsával meghintjük. A tölteléket a közepére tesszük, a tésztát két oldalról ráhajtjuk.

Kivajazott tepsibe helyezzük, a rudak tetejét olajjal, majd a felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben megsütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss