Előkészítés: A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A krumplit héjában puhára főzzük. A túrót áttörjük, a vaníliarudat hosszában felhasítjuk, késheggyel kikapjuk belőle a pépet. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük az élesztővel és 1 kávéskanál porcukorral, felfuttatjuk.
Elkészítés: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadunk 6 dkg porcukrot, 1 csipet sót, 1 tojássárgáját, végül az élesztős tejet és annyi tejfölt, hogy közepes keménységű, rugalmas tésztát kapjunk (akkor jó, ha a kezünktől elválik). A tésztából egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk, konyharuhával letakarjuk, szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a krumplit meghámozzuk, melegen áttörjük, kissé hűlni hagyjuk. A mazsolát lecsepegtetjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket (és a tésztából kimaradt még egyet) 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a fahéjat és a reszelt citromhéjat. A túrót elkeverjük a margarinnal, majd beledolgozzuk a krumplit, a tojássárgájákat, a mazsolát, végül kíméletesen a tojáshabot. Kikenünk zsiradékkal és beszórunk liszttel egy közepes méretű tepsit (kb. 25x35 cm). A nagyobbik tésztacipót, lisztezett munkalapon, a tepsinél valamivel nagyobb téglalapra nyújtjuk, a tepsibe fektetjük, széleit 2 centire felmagasítjuk. Alját villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával, és elsimítjuk rajta a tölteléket, peremét megkenjük a felvert tojással. A kisebb cipóból kisujjnyi vékonyságú rudakat sodrunk, megrácsozzuk vele a sütemény tetejét, körben a tészta peremére egy kissé rá is nyomkodjuk. Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 2. fokozat). Megkenjük a rácsokat a maradék felvert tojással, majd középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán deszkára csúsztatjuk, és kockákra vagy rombuszokra vágva kínáljuk.