hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós lepény nagyi módra

75 perc
rafinált
átlagos
18 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit mepucoljuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és összetörjük. Félretesszük.
  2. A tejet langyosra melegítjuk egy marék cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a lisztet és a két tojássárgáját. Elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és a csipet sót. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edény oldalától. (Közepesen lágy tésztát kell kapnunk.) A tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva 30 percig kelesztjük.
  3. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, és hozzáadjuk a megfőtt, tört krumplit, a 4 marék cukrot, 4 egész tojást, 1 marék mazsolát, 4 csomag vaníliás cukrot és 2 evőkanál grízt. Jól összekeverjük.
  4. Ha megkelt a tésztánk, kinyújtjuk fél cm vastagra, majd egy vajjal vagy zsírral kikent, kilisztezett, 38x22 cm-es tepsibe fektetjük. Meghintjük 1 kanál búzadarával, rárakjuk a bekevert túrót, és elsimítjuk rajta. A tejfölt kikeverjük egy marék cukorral, 1 egész tojással, 1 csomag vaníliás cukorral, és a lepény tetejére simítjuk.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk.

11 EGYSZERŰ TÚRÓS SÜTI, AMIT ELRONTANI SEM LEHET! >>> 

A NAGYMAMA SÜTEMÉNYEI: 13 FINOMSÁG, AMIT MINDIG A NAGYINÁL ESZÜNK >>> 

HA VAN OTTHON EGY CSOMAG TÚRÓ: 10 TIPP A FELHASZNÁLÁSÁHOZ >>> 

Megjegyzés

A túrós lepény egy ünnepi sütemény volt a régi dél-alföldi paraszt családoknál. Mivel állattartással foglalkoztak, tehenet is tartottak, ezért volt túró és tejföl. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek