hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós kalácskoszorú othello szőlővel

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
  • A tésztahoz:
  • 40 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 3,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • reszelt citromhéj
  • othello szőlő
  • A lekenéshez:
  • 1 tojássárgája

Elkészítés

Elkészítés: A tojássárgáját keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat és a langyos tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.

A lisztet keverjük össze a csipet sóval, majd kanalazzuk rá a tojásos keverékre. Végül morzsoljuk a tetejére az élesztőt, és kezdjük el dagasztani (én kétszer indítottam el a dagasztó programot, hogy minél könnyebb tésztát kapjak). A dagasztás végeztével hagyjuk 30 percig a tésztát a gépben kelni. (Természetesen kézzel is bedagaszthatjuk a tésztát, majd langyos helyen kelesszük 30 percig.)

A túrót villával kicsit törjük össze, majd keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a pudingport (ízlés szerint tehetünk bele több cukrot is).

A tésztát kelesztés után lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 40 x 20 cm-es téglalapra, majd kenjük rá a túrós tölteléket. Ezután szórjuk meg ízlés szerint leszemezett othello szőlővel. Végül tekerjük fel, mint a bejglit, és óvatosan helyezzük bele egy sütőpapírral kibélelt formába.

A formába helyezett tészta tetejét konyharuhával takarjuk le, majd langyos helyen kelesszük 30 percig.

Amikor megkelt a tészta, a tetejét kenjük le a tojássárgájával. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára (én 150 fokon 40 percig sütöttem, és a sütési idő felénél sütőpapírral letakartam, nehogy megégjen a teteje).

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt a kalács tetejét szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss