Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós-burgonyás házi rétes

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg rétesliszt
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 10 dkg (mangalica) zsír
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg áttört félzsíros tehéntúró
  • 25 dkg sós vízben főtt, áttört burgonya
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
  • kb. 15 dkg porcukor - ízlés szerint
  • A tetejére:
  • 10 dkg margarin
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A zsír kivételével összedolgozzuk a tésztához valókat, sima és rugalmas tésztát kapunk, melyet letakarva 10 percig pihentetünk.

A tésztát lisztezett felületen nagyon vékony szögletes alakra nyújtjuk, megkenjük (legjobb az ujjunkat használni) szobahőmérsékletű puha zsírral. Szorosan feltekerjük, 4 darabra osztjuk, ismét letakarjuk, fél órát pihentetjük.

A töltelékhez simára keverjük a túrót a burgonyával, a villával kicsit felvert tojásokkal és a többi hozzávalóval.

Nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, vékonyan megkenjük margarinnal, a sütőt 180 fokra (légkeveréssel) bekapcsoljuk.

A tésztacipókat külön-külön kb. 22 cm széles, tepsi hosszúságúra nyújtjuk. Mindegyik közepén hosszában terítjük a tölteléket, a tészta két oldalát ráhajtva a tepsire nem túl szorosan egymás mellé fektetjük. Tetejét a fele olvasztott margarinnal megkenjük, és az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt halványpirosra sütjük.

A sütőből kivéve forrón még egyszer lekenjük a maradék olvasztott margarinnal.

Kicsit hűtjük, bőven meghintjük porcukorral, ferdén felszeleteljük és tálalhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss