A túrós batyu tésztájához szobahőmérsékletű, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba leszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot, a 2 darab tojássárgáját, az olvasztott vajat és a csipetnyi sót és elkeverjük.
Egy botmixer vagy robotgép segítségével a felfuttatott élesztővel alaposan, csomómentesre dolgozzuk össze a hozzávalókat. 1 órára letakarva félretesszük és körülbelül duplájára kelesztjük.
Amíg a tésztát pihentetjük, elkészítjük a finom túrós tölteléket hozzá. Viszont mielőtt nekiállunk, bekapcsoljuk a sütőt és előmelegítjük 180 fokra.
A túrót egy villa segítségével összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a búzadarát és a vaníliás cukrot és alaposan eldolgozzuk. A tojásokat ketté választjuk és a tojássárgáját a túrós masszához keverjük.
A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd apránként a túrós masszával eldolgozzuk. Talán ez a titka, hogy olyan könnyű és finom lesz a töltelék! Esetleg citromhéjat reszelhetünk bele, valamint mazsolát adhatunk hozzá ízlés szerint.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a megkelt tésztánkat és körülbelül 14 darab egyenlő négyzetet vágunk belőle.
Alaposan megtöltjük a túrós töltelékkel, majd a négyzet mind a négy csücskét összefogva megtekergetjük. Így áll össze az isteni túrós batyunk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojássárgájával, és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor megszórjuk egy kis porcukorral és ha kihűlt, fogyaszthatjuk is.