hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrókrémes torta gyömbéres szőlőraguval

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A ropogós tésztához:
  • 8 db réteslap
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • A túrókrémhez:
  • 25 dkg túró
  • 4 db tojássárgája
  • 1,5 dl tej (2,8 %-os)
  • 3,5 dl habtejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dkg porzselatin
  • 0,5 dl víz
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 citrom reszelt héja
  • A szőlőraguhoz:
  • 1-2 fürt szőlő
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 dl édes fehérbor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 teáskanál étkezési keményítő + pici víz

Elkészítés

Elkészítés: Két réteslapot helyezzünk egymásra, tegyük sütőpapírra, kenjük le először olvasztott vajjal, majd az előzőleg villával kissé felvert egész tojással. A lekent tésztára helyezzünk rá szintén 2 réteslapot, majd egy 26 cm-es tortaformát, és éles késsel vágjuk körbe. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd kenjük le olvasztott vajjal és egész tojással.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd 180 fokon süssük szép pirosra, ropogósra. Vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki egészen. A maradék réteslapokkal is így járjunk el.

A túrókrémhez a tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. A keményítőt keverjük simára egy kevés tejjel. A maradék tejet keverjük össze 1,5 dl tejszínnel, melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a keményítős keveréket, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett öntsük a forró tejszínes-tejet a habosra kevert tojássárgához, keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután keverjük a tejszínes-tojássárgás keverékhez, és hűtsük éppen csak langyosra, majd keverjük hozzá a túrót és a reszelt citromhéjat. Ezután hűtsük ki teljesen.

A maradék habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túros masszához.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük bele az egyik tésztalapot, kanalazzuk rá a habos-túrós krémet, és simítsuk el egyenletesen. Végül helyezzük a krém tetejére a másik tésztalapot, tegyük legalább 2 órára a hűtőbe, hogy a túrós krém teljesen megdermedjen.

A raguhoz a szőlőszemeket vágjuk félbe, ha szükséges, magozzuk ki. Egy serpenyőben melegítsük habosra a mézet, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom levet, és kevergetve főzzük pár percig, majd szűrjük le. Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá az előkészített szőlőszemeket, és pároljuk 1-2 percig. A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük hozzá a szőlőhöz. Egy keverőkanállal óvatosan keverjük össze, és pár pillanat alatt sűrítsük be.

Tálaláskor a tortát szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel. Helyezzük a tortaszeletet tányérra, kanalazzuk köré a szőlőragut, és úgy kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek