Elkészítés: A túrót összekeverjük a tojással, csipet sóval, pici cukorral, esetleg vaníliás cukorral (sós változatnál a cukrot kihagyjuk!) és a búzadarával, aztán felteszünk vizet főni (akkora edényben, amiben elfér az a pár gombóc). Addig áll a tészta. Bevizezett kézzel gombócokat formázunk, olyan nagyobb szilva nagyságúakat (kb. 3-4 cm átmérő), és ha forr a víz, óvatosan beletesszük. Ha feljön a víz színére, pár percig még hagyjuk főni (próbát csinálunk: egyet kiveszünk és megnézzük, hogy megfőtt-e, kb. 6-7 perc). Majd olajon megpirított zsemlemorzsában forgatjuk meg (puhább és nem olyan száraz a morzsa, ha kis vízzel felöntjük, és tovább melegítjük még 1-2 percig).
A sós változatot fokhagymás-borsos tejföllel, esetleg apróra vágott pirított szalonnapörccel kínáljuk, pirospaprikával picit megszórva. Az édes változatot narancskarikákkal, vaníliás cukorral elkevert tejföllel tálaljuk porcukrozva.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre