Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrógombóc mesterszakács módra

MME MME
45 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók
  • A gombóchoz:
  • 1 kg túró
  • 2 ek búzadara
  • 2 ek liszt
  • 4 ek olaj
  • 1 tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • A forgatáshoz:
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dkg vaj

Elkészítés

  1. A túróhoz hozzákeverjük a búzadarát, majd a lisztet, az olajat, a tojást és végül a zsemlemorzsát (nagyon fontos, hogy a sorrendet tartsuk be!).
  2. Hűtőben fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formázunk belőle.
  3. Forrásban lévő vízbe dobjuk őket, és miután feljöttek a víz tetejére, még egy percig főzzük a gombócokat.
  4. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a zsemlemorzsát ropogós aranybarnára pirítjuk benne. Ebben forgatjuk meg még forrón a kifőtt gombócokat.
  5. Tálaláskor ne felejtsünk el porcukorral és reszelt citromhéjjal elkevert tejfölt adni hozzá!

Recept: Bereznay Tamás
Fotó: Hargitay Olivér

A recept Bereznay Tamás: Süteményeskönyv című szakácskönyvében jelent meg.

Megjegyzés

Bereznay Tamás 3 tippje a tökéletes gombóchoz:
"Nem kell a túrógombóchoz sót, vagy cukrot adni; a gombócok megformázásánál praktikus fagylaltos kanalat használni; különlegessé pedig úgy tehetjük a gombócot, hogy a zsemlemorzsába darált diót keverünk." - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss