Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrógombóc mákbundában

1 5/5
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 10 gombóchoz:
  • 50 dkg félzsíros tehéntúró (lehetőleg alufóliás)
  • 8 dkg búzadara
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás szétválasztva
  • fél citrom héja
  • A főzéshez:
  • 3 liter víz
  • A mákbundához:
  • 15-20 dkg darált mák
  • kristálycukor
  • Az öntethez:
  • cukrozott, langyos tejföl

Elkészítés

Elkészítés: Egy legalább 3 literes fazekat megtöltünk vízzel, beleszórunk evőkanálnyi sót és tűzre tesszük.

Mély tálba krumplinyomón áttörjük a túrót, hozzáadjuk a búzadarát. Nagyon alaposan összekeverjük (ez kissé megerőltető), s legalább 20 percig állni hagyjuk. A tojássárgáját kikeverjük 1 evőkanál kristálycukorral és a vaníliás cukorral, a fél citrom héjával, és félretesszük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval lazán felverjük, majd egy evőkanál kristálycukor hozzáadásával kemény habot verünk belőle. Ha letelt a 20 perc, a darás túróra öntjük a cukros tojássárgáját, alapos keverést követően pedig óvatosan beleforgatjuk a felvert habot. A masszából ezután vizes kézzel pingponglabdánál valamivel nagyobb gombócokat formázunk, s a gyöngyöző (gyengén forrásban lévő) vízbe eresztjük, ügyelve, hogy ne érjenek össze (fakanál nyelével finoman szétválaszthatók.)

A gombócok körülbelül tíz perc elteltével szép sorjában elrúgják magukat a fazék aljáról, s feljönnek a víz felszínére. (Egy-egy néha leragad, ezeket piszkáljuk meg fakanál nyelével.)

A megfőtt gombócokat szűrőkanállal emeljük ki a vízből, majd azon melegében forgassuk meg az előkészített cukros mákban. (Kézzel is lapogassuk meg, hogy minél vastagabb legyen rajta a bunda.)

Nagy adag langyos, cukros tejföllel tálaljuk. Az elkészült túrógombóc azonnal fogyasztandó!

Megjegyzés

Pirított prézlivel is finom.

A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz! - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss