Elkészítés: Egy legalább 3 literes fazekat megtöltünk vízzel, beleszórunk evőkanálnyi sót és tűzre tesszük.
Mély tálba krumplinyomón áttörjük a túrót, hozzáadjuk a búzadarát. Nagyon alaposan összekeverjük (ez kissé megerőltető), s legalább 20 percig állni hagyjuk. A tojássárgáját kikeverjük 1 evőkanál kristálycukorral és a vaníliás cukorral, a fél citrom héjával, és félretesszük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval lazán felverjük, majd egy evőkanál kristálycukor hozzáadásával kemény habot verünk belőle. Ha letelt a 20 perc, a darás túróra öntjük a cukros tojássárgáját, alapos keverést követően pedig óvatosan beleforgatjuk a felvert habot. A masszából ezután vizes kézzel pingponglabdánál valamivel nagyobb gombócokat formázunk, s a gyöngyöző (gyengén forrásban lévő) vízbe eresztjük, ügyelve, hogy ne érjenek össze (fakanál nyelével finoman szétválaszthatók.)
A gombócok körülbelül tíz perc elteltével szép sorjában elrúgják magukat a fazék aljáról, s feljönnek a víz felszínére. (Egy-egy néha leragad, ezeket piszkáljuk meg fakanál nyelével.)
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal emeljük ki a vízből, majd azon melegében forgassuk meg az előkészített cukros mákban. (Kézzel is lapogassuk meg, hogy minél vastagabb legyen rajta a bunda.)
Nagy adag langyos, cukros tejföllel tálaljuk. Az elkészült túrógombóc azonnal fogyasztandó!