Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrógombóc a tengerentúlon

Az Extremely Hungary, azaz a New York-i és Washingtoni Kulturális Magyar Évad keretében február 26-án kezdődnek a magyar gasztronómiai programok. A kulináris élvezeteket Bicsár Attila főszakács, a helyszínt a French Culinary Institute és a Café des Artistes biztosítja.

Bicsár Attila, az ismert és elismert Alabárdos Étterem főszakácsa tart főzőbemutatót és kóstolót a French Culinary Institute-ban február 26-án. A séf olyan ételeket készít, amelyek a magyar tradícióból építkeznek, és mégis bátran felülírják azokat. Ez a gondolkodásmód jól illeszkedik az Extremely Hungary programjaihoz, mert az évad tematikájában a modernség gyökereihez próbál visszanyúlni.

“Nemcsak lehetőségünk, hanem kötelességünk is a hagyományokat ápolni és azokon tovább gondolkodni és dolgozni” – mondja Orsós László Jakab, az évad kurátora. Bicsár Attilára akkor figyelt fel a New York-i French Institute főszakácsa, Nils Noren, amikor az évadra készülve 2008. nyarán végigjárták Budapest legkiemelkedőbb éttermeit.

Február 27. és március 6. között a Café des Artistes ad otthont a magyar gasztronómiának. A Lincoln Center közelében található Café des Artistes eddigi vendégei között olyan impozáns neveket találunk, mint Alexander Woolcott, Marcel Duchamp (akinek a műterme is épp az étterem mellett volt), Kathleen Turner és James Levine. A Café des Artistes tulajdonosa pedig a szerzőként is ismert magyar származású gasztro-szakember, Georg Lang és felesége, Jenifer. A New York legjobbjai közé sorolt étterem európai konyhája szívesen látja vendégül Bicsár Attilát és a magyar konyhaművészetet.

A magyar gasztronómia New York-i megjelenítése is egyike a kísérleteinknek, hogy lássuk, hogyan reagálnak az itteniek a progresszív magyar konyhára. Annyit mindenesetre már tudunk, hogy a Café des Artistes-ban a hétvégére már nem lehet asztalt kapni.” – mondja Orsós.

Hogyan kerülnek gasztronómiai programok egy kulturális fesztiválba? A sokrétű és folyamatosan mozgásban levő kulturális világban nem lehet szemet hunyni afelett, hogy nagyon stabilan van jelen a gasztronómia a New York-i mindennapokban is. Annak ellenére, hogy kevés a valódi magyar étterem, kitűnő a konyhánk hírneve. Főként, ha a séfek vállalják az újítás és a továbbgondolás kockázatát. Mi sem bizonyítja jobban a tengerentúliak kíváncsiságát, mint hogy a Saveur, az egyik vezető amerikai kulináris magazin múlt havi számában éppen a gulyásról jelent meg egy terjedelmes írás.


Ízelítőül a Magyar Gasztronómiai Hét menüsora:
• Marhahúsleves daragaluskával
• Saját zsírjában sült kacsamáj hidegen tálalva
• Fokhagymás szűzérmék enyhén csípős lecsóval
• Paprikás csirke galuskával és uborkasalátával
• Túrógombóc
• Somlói galuska

Ezek is érdekelhetnek

Friss