A túrót egy tálba tesszük, és villával kicsit összenyomkodjuk, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a rumot, valamint az egész tojásokat, és kanállal összekeverjük. Beleszitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Ha túl lágy lenne a tészta akkor egy pici lisztet, ha túl kemény akkor egy pici tejfölt keverünk hozzá.)
A tésztából diónyi golyókat formázunk. (Minden golyó készítése előtt kicsit belisztezzük a tenyerünket, hogy ne ragadjon rá a tészta. ) Az olajat egy serpenyőbe öntve felforrósítjuk, majd óvatosan belehelyezzük a tésztagolyókat, és pár perc alatt aranybarnára sütjük a fánkokat. Sütés közben többször átfordítjuk őket, hogy szép egyenletesen süljenek.
Amikor megsültek a fánkok, kivesszük őket a zsiradékból, és papírtörlőre helyezzük mindet, hogy a felesleges olajat felszívja a papír. A kisült, még forró fánkokat ízlés szerint őrölt fahéjjal összekevert porcukorba forgatjuk. Tálaláskor a langyosra hűlt fánkot ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és lekvárral kínáljuk.