Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túró Rudi, a legnagyobb kedvenc

A Túró Rudi a magyar édességek egyik ikonja. A régóta piacon lévő túrós finomság sikere mit sem halványodott az elmúlt évtizedekben, sőt… Töretlen népszerűségének hála széles termékpalettáról válogathatnak a Túró Rudit kedvelő vásárlók.

A Túró Rudi kapcsán sokan tudni vélik, hogy igazi magyar találmánnyal állnak szemben. Ez azonban nem teljesen igaz. A Túró Rudi eredeti változata ugyanis orosz, pontosabban szovjet találmány volt, amely magyarországi forgalomba hozását követően hamar meghonosodott és közkedveltté vált. A ma oly divatosan kifejezéssel élve a Túró Rudi tökéletes snack volt, egy falatnyi kevéssé egészségtelen finomság, amely a főétkezések között vagy épp az étkezések utáni levezetésként szolgált - s szolgál a mai napig.

A magyar sikertörténet egészen 1954-ig nyúlik vissza, amikor három magyar tejipari szakember baráti látogatást tett a Szovjetunióban, hogy megfigyelje az orosz elvtársak milyen tejtermékeket állítanak elő. Ezt követően azonban nem azonnal robbant be a magyar köztudatba a csokoládéba mártott enyhén citrusos aromájú túródesszert, hanem hosszú évek fejlesztőmunkáját követően a Tejipari Kutató Intézet munkatársai létrehozták a Túró Rudit, amelynek 1968-ban - a Budapesti Tejipari Vállalat jóvoltából - megindul termék nagyipari termelése.

Az orosz сырок (ejtsd: szirok) nem csak a magyar élelmiszeripari mérnökök fantáziáját mozgatta meg, a túrós, túrókrémes desszert szinte az összes volt szovjet tagállam kínálatában megtalálható. Az orosz Túró Rudit, az Eskimót a harmincas évek elején kezdték el gyártani, nagyipari megjelenése az 50-es évekre tehető.

A magyar változat azonban sokban eltér az eredeti orosz édességtől. A tömzsi, krémállagú túróval töltött, meglehetősen édes tömbök helyett a magyar piacra fejlesztett desszertre inkább a visszafogott édesség, a darabosabb állagú túró és a savanykás, citrusos hangulat volt jellemző. A desszert formáján is módosítottak, az orosz finomsággal ellentétben a magyar túrós édesség karcsú formát kapott, amelyet állítólag a kezdeti gyártási technológiának köszönhetett, a legenda szerint ugyanis a mátészalkai gyárban eleinte hurkatöltővel készítették a ma már hungarikumnak számító Túró Rudit.

A Túró Rudit övező legendák közé tartoznak még a névadással kapcsolatos történetek is. Az egyik történet szerint a desszert a formája után nyerte el a nevét, mások tudni vélik, hogy a hűtött édesség fejlesztésén dolgozó egyik szakembernek, Klein Sándornak jutott eszébe, hogy az egyik vele dolgozó kollégáját, Mandeville Rudolfot tegye meg a desszert keresztapjának. Mandeville Rudolf volt ugyanis az, aki az orosz tanulmányút után az elsők között állt neki kifejleszteni az eredetileg mignonnak szánt túrós édességet.

A névválasztás azonban először nem tűnt túl szerencsésnek. A frivolnak is tekinthető név miatt a termék reklámozása az első időkben szinte lehetetlen volt, így jóformán reklám nélkül kezdődött meg a termék gyártása és piacra dobása. Talán ennek is köszönhetően került a termelés - a fővárosi kezdetek után – előbb Nyíregyházára, majd Mátészalkára.

A rendszerváltozást követően az addigra már méltán népszerű Túró Rudi egészen új arculatot kapott. Az addigi termékskála kibővült, sok gyártó kapcsolódott be hasonló túrós desszertekkel, megjelentek a különféle ízesített túrós desszertek, a túrós beltartalom és bevonat minősége és összetétele is sokat változott.

A mai bőséges kínálatnak köszönhetően előtérbe került a termék összetételének vizsgálata. Sok, formájában az eredetihez hasonlító termék már egyáltalán nem tartalmaz túrót, sok termékben többféle adalékanyagot felhasználnak a gyártók. A termék beltartalma mellett a túró bevonására használt csokoládé is sokat változott az idők során, ennek összetételét is érdemes megvizsgálni, bár a piacon jelenleg nem találni csokoládéval bevont terméket, kivétel nélkül különféle minőségű bevonómasszát használnak a gyártók.

Épp ezért az utóbbi években divatba jött a házilag készített Túró Rudi, amelyet nem csak eredeti alakjukban alkotnak meg a háziasszonyok, hanem az ízek kombinációjából született muffin, torta és fagylalt is.

Túró Rudi muffin

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
25 dkg félzsíros túró
20 dkg cukor
2 tojás
10 dkg étcsokoládé
2 tk vaníliás cukor
1 citrom
0,5 dl olaj
1,5 dl tejföl
1 csomag sütőpor

Elkészítés: A liszthez hozzáadom a sütőport, majd alaposan elkeverem. A csokoládét apróbb kockákra vágom. A tojásokat felütöm és alaposan elhabarom, a túrót szitán áttöröm, majd a tojásos keverékhez adom. Ezután belereszelem a citromhéjat, és hozzáadom a cukrot, a tejfölt és az olajat is. Alaposan átkeverem, majd a sütőporos liszttel tésztává alakítom. Végezetül a csokoládédarabokat is a tésztába keverem, majd a muffinformába tett papírkapszlikat háromnegyedig megtöltöm, és 185 fokon nagyjából fél óra alatt készre sütöm.

Túró Rudi golyó

Hozzávalók:
25 dkg félzsíros túró
2 tojássárgája
6 dkg porcukor
1 citrom
10 dkg étcsokoládé
napraforgóolaj

Elkészítés: A túrót szitán áttöröm, majd hozzáadom a porcukrot, a citrom lereszelt héját és a tojások sárgáját. Az alapanyagokat masszává gyúrom, majd vizes kézzel kis golyókat készítek belőle, amelyeket tálra téve a hűtőbe teszek, amíg előkészítem a csokoládé bevonatot.
Egy lábasban vizet forralok, erre egy habüstöt helyezek, amelybe beleteszem az apró darabokra tört csokoládét. Miután a csokoládé megolvadt, 1-2 evőkanál olajat keverek bele, majd előkészítem a golyóbisokat a csokoládéval való mártásra. A legegyszerűbb, ha a túrógolyókat rácsra teszem, és úgy locsolom meg óvatosan a csokoládéval, majd miután megdermedt a máz, a golyókat ráccsal együtt – fogyasztásig - a hűtőben tovább hűtöm.

Ezek is érdekelhetnek

Friss