Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ezek a tünetek rád is jellemzőek, akkor te is megrögzött gyűjtögető vagy

default user icon
MME
Már képtelen vagy megválni olyan dolgoktól is, amiről már te is tudod, hogy az életben nem fogod használni? Olyan tárgyakat is őrizgetsz a nappalidban, a konyhádban, a fürdőszobában, amelyeket már semmire sem lehet használni, de mégis megtartod, hátha... Eláruljuk a gyűjtögetési mánia 6 jelét, amitől nem lehetetlen megszabadulni.

A gyűjtögetésre utaló jelek már serdülőkorban vagy akár gyerekkorban megfigyelhetők, de ilyenkor még nem szúr szemet senkinek. Idővel azonban egyre rosszabb lesz a helyzet, és idősebb korra válik igazán látványossá. Ez a rendellenesség a felnőttek 2-6 százalékát érinti, s bár a férfiak nagyobb arányban szenvednek tőle, mégis a nők azok, akik nagyobb valószínűséggel jelentkeznek kezelésre. Gyakran előfordul, hogy a lappangó beteges gyűjtögetést valamilyen traumatikus esemény indítja be, például egy szeretett személy elvesztése, válás, munkahely megszűnésé. A tárgyak ugyanis hamis biztonságérzetet adhatnak egy bizonytalan helyzetben.

Nem engeded el a szemetet sem

Akkor beszélhetünk gyűjtögetési mániáról, ha valaki képtelenek elengedni a dolgait. – A gyűjteményük tartalmazhat új, akár bontatlan csomagolású tárgyakat is, de akár olyanokat is, amelyeknek állapota egyértelműen jelzi, hogy a kukában lenne a helye. Rosszabb esetben előfordulhat, hogy élőlényeket, akár macskákat, kutyákat gyűjt az illető, és már olyan számmal laknak nála a kiskedvencek, hogy képtelen róluk gondoskodni, takarítani utánuk, így ő maga is embertelen körülmények között él, de akkor sem képes megválni tőlük – monja dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

Szorongást kelt a válogatás

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az ilyen mániában szenvedő egyének valahogy mások vagy kevesebbek, mint mi, a valóságban a gyűjtögetők kognitív képességeit vizsgáló kutatás bizonyította, hogy az agyi képességeik szinte minden területen azonosak azokéval, akik nem szenvednek ilyen zavarban. Egyetlen területet kivéve, méghozzá a kategorizálási készséget. Amikor a kutatásban résztvevő gyűjtögetőket arra kérték, hogy kezdjék el a lomtalanítást és a tárgyak kidobását, a gyűjtögetők jelentős szorongást éreztek a megtartandó és kidobandó tárgyak válogatása során.

Mi a különbség?

De vajon mi különbözteti meg egymástól a gyűjtőt, a rendetlenséget jól tűrőt és a gyűjtögetőt?

  • A gyűjtők szelektíven választják ki, hogy mit akarnak hozzáadni a gyűjteményükhöz, és a tárgyaknak csoportosan van értelmük. A gyűjtés szándékot tükröz. A gyűjtők értékelik a gyűjteményük darabjait, és akár érzelmi kötődést is érezhetnek a gyűjteményükhöz. Azonban nem véletlenszerűen gyűjtik a kacatokat. Legyen szó replikákról, bögrékről, karaktertémájú tárgyakról vagy filmes emléktárgyakról, minden egyes szerzemény mögött szándék és megbecsülés áll.
  • A rendetlenséget tűrő emberek a kupacba rakott halmok módszerét használhatják az olyan tárgyak tárolására, amelyeket még nem „dolgoztak fel". A rendetlenség lehet a piszkos ruhák vagy akár a tiszta ruhák halmai a hálószobában, egy széken, a padlón vagy az ágyon. Bárhol máshol, mint a szennyestartóban vagy a fiókokban. Az újságok, magazinok, könyvek és a postai levelek szinte a lakás minden szegletében fellelhetők, bár ez némileg csökkenni látszik, amióta egyre nagyobb teret kapnak az elektronikus tartalmak. Az üres dobozok, csomagolóanyagok, pizzás dobozok és piszkos edények egész tárháza felsorakozik. Ez a rendetlenség gyakran a pincékben, padlásokon és szekrényekben is felhalmozódik. Az emberek hajlamosak felismerni az otthonukban lévő rendetlenséget, nem élvezik a jelenlétét, és tisztában vannak vele, hogy ez nem a legjobb módja az életnek, de annyira nem zavarja őket, hogy rendet csináljanak.
  • A gyűjtögetők érzelmileg kötődnek a rendetlenségükhöz, és képtelenek megkülönböztetni, hogy mi a szemét és mi a kincs. Gyakran előfordul, hogy egy szobában szemét vagy kacat keveredik olyan tárgyakkal, amelyek jelentős értéket képviselnek. A gyűjtögetők „rendetlenségi vakságban" szenvednek, mivel nem is képesek felismerni otthonuk egészségtelen és potenciálisan veszélyes állapotát.

Belépni a gyűjtögető otthonába

Amikor megérkezünk egy gyűjtögető otthonába, és a felhalmozott tárgyak között élelmiszerhulladék vagy állatok is vannak, már azelőtt észre vehetjük a bűzt, hogy átlépnénk a küszöböt.

– A rothadó étel, állati vizelet vagy ürülék szaga egyeseket még a belépéstől is visszatarthat. Ha mégis bemegyünk, valószínűleg nincs hova leülni, mivel mindenhol van valami, akár új és nem használt, még árcédulával ellátott tárgyak is. Egyes helyiségekbe lehetetlen belépni, mert a felhalmozott lomok a padlóra ömlenek, és emiatt már az ajtót sem lehet kinyitni. Az ott élő ember már nem biztos, hogy könnyen el tudja végezni az alapvető napi feladatokat a minden lépését akadályozó rendetlenség miatt. A fürdőkád és zuhanyzó tárolóedényekként szolgálhatnak, a konyhai pulton felhalmozódhatnak a különböző tárgyak, és még a sütő vagy a hűtőszekrény is inkább raktárrá válhat, elveszítve valódi funkciójukat. Egészségügyi és érzelmi problémák nehezíthetik, hogy a gyűjtögető elhagyja otthonát, így a rendellenesség kezelése is komoly akadályokba ütközik – figyelmeztetett a pszichológus.

Lehet kezelni, ha hajlandó rá

A beteges gyűjtögetés megoldásához nem elegendő az alapos nagytakarítás vagy éppen a lomtalanítás, hamarosan ugyanis újra elkezdődik a tárgyak felhalmozása. Nehezíti a helyzetet, hogy a gyűjtögető mániában szenvedők csak nagyon ritkán kérnek segítséget a gyógyuláshoz, sokszor nincsenek is tisztában az állapotuk súlyosságával. Ha mégis eljutnak szakemberhez – általában családtag hatására – akkor szükséges a rendszeres és hosszútávú pszichoterápia – azon belül a kognitív viselkedésterápia - és a gyógyszeres kezelés, amely szorongásgátló és antidepresszáns szedését jelenti. Sajnos azonban a betegeknek csak a harmada reagál jól a kezelésekre.

A gyűjtögetés 6 biztos tünete
1. Nehézségek a tulajdonok elengedésében, függetlenül azok tényleges értékétől vagy állapotától.
2. A gyűjtögető szükségét érzi annak, hogy megmentse azokat a tárgyakat, amelyek már nem feltétlenül használhatók, és szorongást érez, még a gondolattól is, hogy esetleg kidobja.
3. A tulajdonok elengedésének képtelensége olyan rendetlenséget eredményez, amely negatívan befolyásolja a lakótér használhatóságát és az életkörülményeket.
4. A bútorok a tárgyak tárolójává válnak, a szobák pedig raktárhelyiségekké, mint ahogy a székek és kanapék is. Előfordulhat, hogy nem lehet közlekedni a lakásban, és nincs hová leülni. A viselkedés jelentős stresszhez vezet, és jelentősen károsítja vagy megszünteti a szociális kapcsolatokat, ahogy a munkába járást is, és jelentős egészségügyi kockázatot jelent az illető otthona.
5. A viselkedés nem vezethető vissza agysérülésre vagy más egészségügyi állapotra.
6.
A gyűjtögető magatartás nem vezethető vissza más mentális zavarokra, például kényszerbetegségre, depresszióra, pszichózisra vagy neurokognitív zavarokra.

 

Ha ezek a tünetek rád is jellemzőek, akkor bizony te is megrögzött gyűjtögető vagy

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek