Pedig a Japánok talán még az európaiaknál, vagy az amerikaiaknál is komolyabban veszik a fogyókúra-kérdést, hiszen kultúrájukban mind az esztétika, mind az önfegyelem nagyon nagy szerepet játszanak. Japánban 2008 óta még túlsúly ellenes törvény is van: aki meghalad egy bizonyos derék-körméretet az éves kötelező orvosi vizsgálatok során, annak tanácsadáson és motivációs programokon kell részt vennie.
Ezt az irányzatot használta ki egy néhány éve Tokióban nyílt új étterem, a Tanita Shokudo. A tulajdonos Tanita Corp. egyébként konyhai mérlegeket és fitnesztermékeket gyárt, (különböző szofisztikált személymérlegeket, amelyek testzsír-százalékot és egyéb általános erőnléttel kapcsolatos adatokat mutatnak meg) a vendéglátáshoz korábban nemigen volt közük.
Legalábbis így volt ez addig, ameddig egy marketingakció részeként el nem készítettek egy szakácskönyvet, amelyben csupa 500 kalória alatti fogás szerepelt, mégpedig olyanok, amelyeket a cég saját irodaházának éttermében fogyasztottak a munkatársak.
A könyv hatalmas siker lett, ezen felbuzdulva döntött úgy a cég, hogy megnyitja első éttermét.
A modern belső kialakítás egyszerűen a cég irodaházában található étkezdének másolata, és a menüválaszték is tulajdonképpen egyféle. (Ami azonban sok apró kis fogásból áll.) Be lehet fizetni egyheti, vagy csupán egy napi ebédre is, a lényeg hogy kizárólag egészséges, és 500 kalória alatti fogásokból lehet válogatni.
Az igazán egyedülálló azonban nem ez, hanem az, hogy a betérőt dietetikusok vigyázó szeme, és műszaki segédeszközök óvják meg az esetleges túlkapásoktól.
Minden asztalon egy kis időmérő, és egy konyhai mérleg várja a vendégeket - utóbbi azért, hogy a vásárló ellenőrizhesse, valóban a számára ideálisnak előírt 10 deka rizst tette-e a tányérjára, előbbi pedig azért, hogy be lehessen állítani rajta az ebédeléssel ideálisan eltöltendő 20 percet.
A dietetikus meglátogatása szerencsére nem kötelező, de legalább ingyenes. Közvetlenül az étterem bejáratánál van a tanácsadó szoba, ahová egy rövidke bejelentkezési lap kitöltése után szólítják az érdeklődőket. A szoba minden fala üvegből van, így a kíváncsibb ebédelők kedvükre találgathatják, hogy vajon milyen elrettentő dolgokat tudott meg rossz táplálkozási szokásairól a dietetikus által éppen ízekre szedett delikvens.