hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tulipános kalács

120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A kalácstésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg + 1 kiskanál cukor
  • 1 tojás sárgája
  • A kakaós töltelékhez:
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 kávéskanál őrölt fahéj
  • A kenéshez:
  • 1 tojás
  • 2 dl tej vagy tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk 2,5 dl langyos cukros tejben és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrot. Közepébe fészket formálunk, ide öntjük az élesztős tejet, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Simára kidolgozzuk, megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A kakaós töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a száraz hozzávalókat, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

A kalács formázásakor a teljes adag tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Egyesével kb. fél cm vékony, ovális alakúra nyújtjuk, és megkenjük 1-2 kávéskanál kakaós töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A kígyó mindkét vége felől hosszanti irányban elkezdjük bevágni a tésztát, de a közepén 4-5 cm hosszan egyben hagyjuk. Mindkét végén fogjuk a két szálat, és 3-szor kifelé megcsavarjuk a copfokat. Majd félkör alakban behajlítjuk, és a végét összecsípjük. Így járunk el mindegyik darabbal. Ha elkészültek, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és kb. 15 percig pihentetjük.

Lekenjük a tulipánokat felvert tojással és 180 fokosra bekapcsolt, de még hideg sütőbe tesszük a tepsit.

Közben elkezdjük melegíteni a vaníliával ízesített tejet vagy tejszínt. Ha a sütő hőmérséklete elérte a 180 fokot, akkor megöntözzük a tulipánokat a forró tejszínnel, majd visszatesszük őket sülni további kb. 15 percre. Ha szép pirosak, kivesszük őket a sütőből, és konyharuhával letakarva kissé kihűtjük.

Megjegyzés



További receptek és fotók a Mandula konyhai kalandjai blogban! >>> - mandulakonyha

Ezek is érdekelhetnek

Friss