Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk 2,5 dl langyos cukros tejben és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrot. Közepébe fészket formálunk, ide öntjük az élesztős tejet, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Simára kidolgozzuk, megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A kakaós töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a száraz hozzávalókat, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A kalács formázásakor a teljes adag tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Egyesével kb. fél cm vékony, ovális alakúra nyújtjuk, és megkenjük 1-2 kávéskanál kakaós töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A kígyó mindkét vége felől hosszanti irányban elkezdjük bevágni a tésztát, de a közepén 4-5 cm hosszan egyben hagyjuk. Mindkét végén fogjuk a két szálat, és 3-szor kifelé megcsavarjuk a copfokat. Majd félkör alakban behajlítjuk, és a végét összecsípjük. Így járunk el mindegyik darabbal. Ha elkészültek, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és kb. 15 percig pihentetjük.
Lekenjük a tulipánokat felvert tojással és 180 fokosra bekapcsolt, de még hideg sütőbe tesszük a tepsit.
Közben elkezdjük melegíteni a vaníliával ízesített tejet vagy tejszínt. Ha a sütő hőmérséklete elérte a 180 fokot, akkor megöntözzük a tulipánokat a forró tejszínnel, majd visszatesszük őket sülni további kb. 15 percre. Ha szép pirosak, kivesszük őket a sütőből, és konyharuhával letakarva kissé kihűtjük.