Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túletted magad? Háborog a gyomrod? Itt a segítség!

default user icon
MME
Túl sokat ettél, háborog a gyomrod, felborult az emésztésed? Összeállításunkból megtudhatod, mivel állíthatod helyre a kényes egyensúlyt!

Az ünnepek során könnyen előfordulhat, hogy túl sokat eszünk és ilyenkor felborul az emésztés, a bélflóránk kényes egyensúlya. Annak érdekében, hogy hamar minden a régi legyen, érdemes megfogadni néhány tanácsot. Mutatjuk, mit kell tenni a karácsonyi túlevés után!

Ha túl sokat ettél

Ha túl gyorsan, illetve túl sokat ettél, esetleg kifejezetten zsíros ételt fogyasztottál, az teltségérzetet és puffadást okozhat. Ilyenkor segíthet a citromfű: a finom levélkéiben rejtőző illóolajok megnyugtatják a gyomrod. Forrázz le 2 filter citromfűteát 150 ml vízzel, és hagyjd állni 15 percig. Naponta több csészével fogyassz belőle!

Tipp: Az édesköményből és az ánizsból készült tea is segít megszüntetni a puffadást.

Ha megtámadott egy vírus

Ha megtámadott valamilyen vírus, esetleg a romlott ételtől háborog a gyomrod, elsőként próbáld ki a gyógyszertárakban kapható széntablettát, amely csillapítja a hasmenést. A reszelt alma is jótékony hatású, mivel a gyümölcs pektinje besűríti a béltartalmat.

Tipp: A tartós hasmenés miatt fellépő folyadék- és ásványianyag-veszteség ellensúlyozása érdekében minimum 3 liternyi ásványvizet igyál meg a nap folyamán, egyenletesen elosztva.

Étvágyjavító

A feszültség sok embernél okoz táplálkozási zavarokat. Ilyenkor segíthetnek az étvágyserkentő hatású gyermekláncfüves teakeverékek.

Tipp: Ha sokat idegeskedsz, és nincs étvágyad, kerüld a kávét, a cigarettát és az alkoholt. Próbáld meg ezek nélkül levezetni a feszültséget!

Émelygésre

Szokatlan ízek, nem kellően friss ételek – az émelygésnek számtalan oka lehet. Bevált ellenszer a gyömbér: egy 2-3 cm-es darabot vágj fel vékony szeletekre, forrázd le 150 ml vízzel, 10 percig hagyjd ázni, majd szűrd le. Egy kevés mézzel is ízesítheted.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss